Cel puțin 100 de grefieri de la Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoria Constanța au ieșit astăzi din sălile de judecată pentru a protesta. Protestul spontan a fost declanșat de neplata salariilor majorate, conform unei hotărâri a Guvernului din 2017.

“Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, “Justiţie pe datorie” “Vrem salarii legale”, au strigat grefierii.

Aceștia spun că, deși au dreptul la o remunerație corectă, Ministerul Finanțelor Publice nu asigură bugetul necesar fiind principalul responsabil pentru întârzierea și neplata salariilor majorate.

Cristina Borţoi, grefier: “Întreg colectivul grefierilor de la nivelul Curţii de Apel Constanţa protestează pentru neplata salariilor şi nepunerea în plată a hotărărilor judecătoreşti. Este vorba despre o corecţie salarială. Solicităm punerea în plată a salariilor pe care ar fi trebuit să le avem la 31 decembrie 2017. Odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare la 1 ianuarie 2018, salariile noastre au fost efectiv plafonate, îngheţate şi nu am primit nicio creştere salarială. De la emiterea actelor administrative, la începutul anului, Ministerul Finanţelor nu a asigurat fondurile necesare pentru punerea în plată a salarilor. Principalul responsabil pentru neplata salarilor, astfel cum ni s-a comunicat de către liderul nostru de sindicat Cătălin Trăistaru a fost Ministerul Finanţelor Publice, ordonatorii principari şi secundari de credite, îndeplinind toate obligaţiile legale pe care le aveau pentru punerea în plată a drepturilor salariale”.

Grefierii speră că nemulțumirile lor vor fi auzite și soluționate la nivel înalt. Ei așteaptă o întrevedere între președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție și premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a discuta problemele cu care se confruntă. Grefierii spun că neasigurarea fondurilor pentru plata salariilor este un atac la independenta justitiei. Ei amenință cu blocarea instanțelor, dacă revendicările lor nu vor soluționate.

Un protest similar a avut loc săptămâna trecută în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Cristina Borţoi, grefier: “Acest fapt, neplata salariilor, a generat săptămâna trecută un protest în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ce este ordonator principal de credite. În urma protestului, prin intermediul preşedintelui BNS, s-a avut o întrevedere la Ministerul Finanţelor Publice, la care a participat un secretar de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, doi lideri sindicali, preşedintele Blocului Naţional sindical şi preşedintele sindicatului reprezentativ la nivelul grefierilor, domnul Cătălin Trăistaru şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a comunicat că nu sunt bani pentru plata salariilor corectate şi nu sunt fonduri pentru plata tranşelor scadente la nivelul anului 2023. Neasigurarea fondurilor pentru plata drepturilor salariare poate fi considerat un atac la independenţa justiţiei. La acest moment nu dorim măriri salariale, noi dorim plata salariilor legale”.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…