La loc comanda!

Nimeni nu ar fi crezut că România este adepta jocurilor la loteria formelor severe de securitate și începe în plin conflict militar international, un joc politic, așa cum începe totul în armată, cu stângul. Și asta în vreme ce Vladimir Putin nu măsoară acest conflict generat de el, în vieți pierdute, ci în kilometri pătrați.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministrul al Apărării. Și tot șeful statului, a semnat decretul prin care premierul Nicoale Ciucă este desemnat ministru interimar al Apărării. Și se pare că așa cum Alexei Navalnîi a săpat puțin câte puțin la temelia regimului Putin și a ajuns într-un loc din care nu mai poate face nimic, tot așa ne mobilizăm și noi până când lăsăm un minister strategic în vremurile actuale, fără un ministru plin. Și poate că Vasile Dîncu a greșit prin declarațiile pe care le-a făcut, însă, felul în care se dorește a fi făcut trocul acesta este regretabil. Marcel Ciolacu vrea să le propună liberalilor Ministerul Apărării Naționale, domeniu aflat oricum în atribuțiile constituționale ale președintelui Klaus Iohannis, și să primească la schimb un alt minister.

Problema este că, liberalii resping orice astfel de propunere, pe motiv că un schimb de minister, ar însemna rescrierea protocolului de coaliție și ar putea duce la tensiuni politice. Mai mult sau mai puțin, vorbim din nou despre oameni inflamaţi până la obsesie de ideea ieşirii din rând, pentru că tentația bunului plac persistă indiferent de evenimente. În fața unor asemenea goange și fixații politice, întrebările legate de strategii de apărare sau cooperare reală bazată pe skillu-ri adevărate din partea oficialilor români din vârful ministerului, în relația cu forțele aliate implicate, își cam pierd relevanța. Probabil că PSD și-a dat seama că e mai bine ca liberalii și Cotroceniul să ducă până la capăt aventura asta cu războiul, iar la rotativa de anul viitor, o să mai vedem noi ce improvizații mai facem. În buna tradiție politică românească, istoria amânărilor şi veşnicul provizorat au transformat totul într-un labirint dezarmant. Să faci ca totul să devină o afacere de partid, și să nu ai niciun respect pentru popor este ceva natural. Cum la fel de natural, este să legiferezi prost, să încurajezi fără să-ți dai seama nedreptăți pe care le încurajezi, orori la care contribui prin indiferență și traume pe care le produci prin rudimentarismul din care nu mai vrei să ieși ca stat. De aceea, singura țară care se opune intrării României în Schengen, este România. Este normal ca ministerul Apărării să nu prea mai fie dorit, fiindcă nu aduce “beneficii”, așa cum o fac alte ministere. Este un minister care în actualul climat geopolitic, implică foarte mult stres dar și pricepere, așa că ceea ce se întâmplă, face parte din categoria lucrurilor care funcționează într-o dinamică naturală.

Nu știm deocamdată unde sunt cei 1800 de generali activi sau în rezervă, pe care-i are România postcomunistă, și la ce folosesc ei, dacă nimeni nu e apt pentru a conduce un minister, dar știm că un nume vehiculat ca înlocuitor pentru Vasile Dîncu, este fostul premier Mihai Tudose. Cel care a ocupat funcția de prim-ministru al României, aproape 7 luni, din 29 iunie 2017 până pe 16 ianuarie 2018, când și-a prezentat demisia. Să nu care cumva să fie vorba de un alt eșec la Apărare, care încă nu s-a consumat în totalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Google Snow View

Se vede de pe muntele Olimp, că am ratat șansa ca unele companii publice, să-și ceară scuz…