La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va începe, joi, Simpozionul-Centenarul Încoronării

Legăturile Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria cu Dobrogea au fost puternice, la fel și sentimentele de apartenență și de dragoste pentru acest pământ. Dovadă sunt nenumăratele vizite oficiale pe care familia Regală le-a făcut aici, la malul mării, nu mai puțin de 44, dar și impresionantele ctitorii care au transformat Constanța dintr-o urbe micuță, într-un oraș de referință.

Cea de-a doua ediție a simpozionului „Porți Deschise către civilizații TOMIS – CONSTANȚA MMXXII” organizat de Asociația Sine Qua Non la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este dedicat celor două personalități Regele Ferdinand și Regina Maria și Centenarului Încoronării lor. Evenimentul se va deschide joi, de la ora 14:00. După sesiuni de comunicări și lansări de carte, de la ora 18: 00 va avea loc vernisajul unei expoziții interesante.

Sorin Marcel Colesniuc: ”Expoziția este alcătuită din bunuri culturale aflate în patrimoniul Muzeului Național Bran care au aparținut Reginei Maria: pupitru, măsuță, nopțieră, scaune, obloane, casete, toc de ochelari, sfeșnic, cafetieră, brâu, paftale, penare, cruce, psaltire, reviste, necesar de voiaj” – a declarat organizatorul evenimentului, președintele Asociației Sine Qua Non, Sorin Marcel Colesniuc. Acesta a pregătit pentru simpozion un studiu intitulat Constanța, Reședință Regală.

Sorin Marcel Colesniuc: ”Faptul că Regele Carol I a hotărât încă din anul 1909 să declare Constanța- Reședință Regală și că, familia a construit Palatul Regal din Constanța, Pavilionul Regal de pe dig sau Cuibul Reginei și Palatul Regal din Mamaia demonstrează importanța pe care Regii și Reginele României au acordat-o Constanței.”

De joi și până duminică, toti constănțenii interesați vor putea participa gratuit la dezbateri alături de 90 de oameni de știință din întreaga țară, la vernisaje și lansări de carte cu titluri adaptate evenimentului.

Pe 15 octombrie, în urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand si Regina Maria erau Încoronați cu mare fast la Alba-Iulia.

Simpozionul Porți deschise către civilizații-Centenarul Încoronării este un proiect finanțat de Primăria Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Intrare liberă la muzee de 1 iunie

Intrare liberă la muzee de 1 iunie. Toate obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arh…