La piață, ca în seră

Temperaturile toride topesc profitul vânzătorilor din piețe. Căldura toridă afectează nu doar culturile agricole, ci și fructele și legumele de pe tarabele din piețe orașului, unde temperaturile depășesc 45 de grade Celsius. Micii producători își feresc produsele de căldura excesivă cum pot, însă la final de zi aruncă mai mult decât într-o zi obișnuită de vară.

Zeci de kilograme de fructe și legume ajung zilnic la ghena de gunoi pentru că se strică din cauza caniculei. Și nimic nu pare să îi ajute pe micii producători să își protejeze marfa. Nici măcar apa pe care comerciații o pulverizează deasupra fructelor și legumelor, pentru ca acestea să se mențină proaspete.

La orele prânzului, în piețele acoperite din Constanța sunt aproape 40 de grade Celsius. Ca să reziste, unii producători și-au adus ventilatoarele de acasă însă acestea nu fac fața valului de căldură tropicală.

De aerul aproape irespirabil din piețe se plâng și cumpărătorii.

Directorul RAEDPP Constanța spune că vara asta piețarii vor trebuie să suporte aceste condiții, întrucât instituția nu are deocamdată banii necesari pentru investiții într-un climatizare sau de răcire a aerului din hale.

Medicii îi sfătuiesc, în special, pe bătrâni și pe cei care au probleme cardiace să evite să iasă din case la orele prânzului, iar dacă deplasările sunt neapărat necesare să folosească pălării, ochelari de soare și creme de protecție.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…