Lacul Techirghiol a secat pe o suprafața de sute de metri

Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței din această vară. Deși turiștii spun că locul arată respingător, specialiștii se bucură, și îi asigură că procesul este benefic pentru calitatea nămolului. Acum este mai concentrat în săruri și minerale.

Temperaturile ridicate din vară și prima lună de toamnă au făcut ca apa din lacul Techirghiol să se retragă. Malurile lacului au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri. Au început să apară crăpături și să crească plante printre ele. Pontonul din centrul localității stă acum pe bolovani. 

„N-a plouat în anul asta deloc și de obicei așa scade, când nu sunt ploi” spune un localnic

„Anul trecut când am venit prima dată aici nu arăta așa de secat cum e acum, iar acum este secat mai mult, sunt cam multe alge, miroase un pic” adaugă o turistă venită la tratament.

„E mizerie, chiar vorbeam cu părinții mei că ar fi putut să vină să curețe măcar; dacă e secat să curețe mizeria care se vede” completează o altă doamnă.

 Autoritățile locale nu au ce să facă. Lacul se va umple doar dacă plouă. Partea bună este că celebrul nămol sapropelic se regenerează acum mult mai bine. Concentrația de săruri este mai mare în apă, iar astfel nămolul e mai bogat în minerale.

„Din punct de vedere al aplicațiilor terapeutice deci al folosirii lui, nu este nicio problema. Se-ncadreaza în limitele variațiilor multianuale” ne-a explicat medicul primar Olga Surdu, de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

 Nămolul folosit în tratamentul balnear este adus din mijlocul lacului, acolo unde este o zonă neafectată de secetă. O ambarcațiune cară de 3 ori pe zi acest nămol și-l duce la sanatoriul balnear.Zilnic sunt extrase 24 de tone de nămol de la zece metri adâncime, din lac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Condiții mizere la Târgul de Crăciun din Constanța

Astăzi, comisarii de la Protecția Consumatorilor, sub conducerea președintelui ANPC, Horia…