Lacul Techirgiol este roz

Lacul Techirghiol este… roz. Apa fost acoperită recent de o peliculă roz-intens, care emană un miros înțepător. Specialiștii spun că avem de-a face cu un fenomen cauzat de o specie de alge care se dezvoltă în această perioadă. Tot ei subliniază că nu avem motive de îngrijorare. Ba dimpotrivă. Algele ar ajuta la refacerea stratului de nămol cu afect benefic pentru organism.

Un strat roz cu un miros înțepător acoperă de câteva zile aproape toată suprafața Lacului Techirghiol. Specialiștii susțin că este vorba despre bacterii sulfuroase, care se aștern ca un praf roz și care favorizează și apariția unei alge de culoare roșie – violacee. Aceasta se numește DUNALIELA și are în componență beta – caroten, o substanță cu multiple beneficia, pe care o găsim și în morcov.

Transformarea culorii lacului a atras și atenția cercetătorilor, care au luat probe din apă. Aceștia spun că au vrut să se asigure că este vorba strict de un fenomen natural și că nu am avea de-a face cu o poluare de la activităţi industriale.

Turiștii veniți la tratament la Techirghiol sunt profund deranjați de mirosul pe care îl dedajă lacul devenit roz.

Medicii și biologii spun că scăldatul în apa lacului este în continuare permis și că cei care aleg să facă baie printre alge nu se expun niciunui risc. Ba mai mult, algele recent apărute ar ajuta la refacerea stratului de nămol atât de căutat pentru efectele sale terapeutice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

O nouă acțiune a Farului în școli

”Marinarii” au vizitat astăzi Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“ din Constanța. Prin …