Incendiile de vegetație sunt cel mai periculos mod de a interveni în natură. O spune ministrul Mediului Tanczos Barna, prezent zilele trecute în Delta Dunării. Sute de vidre, câini enoți, șopârle, broaște și șerpi își găsesc an de an sfârșitul în incendiile de vegetație din Deltă. La fel dispar specii unice de plante. Autoritățile spun că incendiile ilegale ar putea fi diminuate de Legea Compostului, care a intrat în vigoare la începutul acestui an.
În ciuda tuturor legilor în vigoare și a sancțiunilor, an de an, hectare întregi de vegetație sunt mistuite de focul din Deltă. Practică tradițională, care ajută la regenerarea solului, susțin mulți dintre localnici și chiar unii primari. Nimic mai fals, susțin însă biologii care spun că în fiecare incendiu își găsesc sfârșitul specii protejate ale Deltei de la vidre și dihori de stepă, până la broaște țestoase și șarpele dungat.
Deși autoritățile ar trebui să protejeze cu o mână de fier biodiversitatea celui mai nou pământ românesc, acestea ridică neputincioase din umeri și spun că nu îi pot convinge cu vorba bună pe locuitorii Deltei să nu mai folosească aceste metode distructive.
Legea Compostului care a intrat în vigoare anul acesta ar trebui să ajute Delta.
Patrimoniu UNESCO, Delta Dunării continuă să crească și astăzi, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc și cea mai bine conservată deltă din Europa. 50 la sută din speciile de păsări din Europa cresc în Delta Dunării, iar printre ele și pelicanul creț, cea mai mare pasăre din Europa, dar și pânțărașul, ce mai mica pasăre din România.