Arbori seculari, dune de nisip care amintesc de deșert, cai liberi care aleargă cât vezi cu ochii, liane și nuferi imenși care te ademenesc cu mirosul lor. Bun venit în Pădurea Letea, un paradis ascuns, sub protecția UNESCO. Rușii – lipoveni te primesc cu brațele deschise în casele lor colorate, cu acoperiș de stuf și te servesc bucuroși cu borș de pește, cum numai în Deltă poți mânca.
Situată în partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti, Letea este singura pădure subtropicală din România. Cu o întindere de 5000 de hectare, Pădurea uimește datorită varietății sale. Găsești aici de la dune de nisip și stejari seculari, până la liane exotice și nuferi. Toate îmbinate armonios într-un peisaj de poveste, care îți taie răsuflarea, mare parte din el protejat de lege încă din 1930.
Pădurea este paradisul cailor sălbatici, care și-au creat la Letea un întreg univers. Localnicii vorbesc despre 2000 de cai care s-ar ascunde în pădure, însă chiar și așa doar rar se lasă admirați de ochii curioșilor.
Liniștea pădurii și a satului este adesea tulburată de șacalii aurii, care atacă tot mai des vidrele, porcii mistreți, dar și gospodăriile oamenilor. Șacalii s-au înmulțit necontrolat din cauza legislației rezervaţiei Delta Dunării care interzicea vânătoarea acestora, dar și din cauza dispariției lupilor, principalii lor adversari.
Primul şacal descris şi identificat cu certitudine în România datează din anul 1929, fiind reperat într-un ostrov al Dunării din judeţul Dolj. „Abia după 1950, şacalul este recunoscut ca specie existentă în fauna României, susţinându-se venirea lui din Bulgaria, mai ales în perioadele de iarnă, când Dunărea îngheaţă”, susţin specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.