Licitație contestată pentru proiectul de reamenajare a zonei pietonale din centrul istoric, Constanța

De la începutul lunii februarie, administrația locală a lansat licitația pentru execuția lucrărilor de construcții în cadrul proiectului „Reamenjarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II“.

În data de 21 iulie a.c. a stabilit un câștigător, dar rezultatul a fost contestat câteva zile mai târziu. La începutul acestui an, Primăria Constanța a semnat contractul de finanțare europeană pentru regenerarea urbană a zonei istorice a municipiului, prin implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea mobilității pietonale, inclusiv restricționarea accesului autovehiculelor personale în Peninsulă.

Proiectul include reabilitarea a 27 de străzi și alei, în lungime totală de 2.679 m: Intrarea Dragoş Vodă, Strada Plevnei, Strada Mihail Kogalniceanu, Strada Virtuţii, Strada Dragoş Vodă, Strada Ecaterina Varga, Strada Negru Vodă, Strada Vasile Turcanu, Strada Poştei, Strada Calatis, Strada Doinei, Strada C.A. Rosetti, Strada Zambaccian, Strada Sulmona, Strada Orientului, Strada Crangului, Strada 9 Mai, Strada Maior Gheorghe Şonţu, Strada Prof. Ion Cantacuzino, Strada Teodorescu Valahu (fosta Luntrei), Strada Cristea Georgescu, Strada Grigore Tocilescu, Strada Horia, Strada Constantin Brâncoveanu, Strada Reiner Francisc, Strada Basarabi, Strada Traian (Judecătoria Constanţa) etc.

De asemenea, vor fi reabilitate pavimentul de pe platforma statuii Anghel Saligny, scara de acces din strada Termele Romane și cea înspre Bulevardul Regina Elisabeta. În plus, se vor monta noi stâlpi de iluminat și mobilier urban realizat în stilul Art Nouveau, se va realiza o rețea de canalizare pluvială și se vor amplasa două stații de bikesharing inteligent, cu zece biciclete incluse/sistem.

La licitație au participat Corsa Construct SRL și asocierile de firme:

  • Europlus Construct SRL (lider) – Daf Trans 2000 – Ascenta IT Services SRL – Rolumial Electric Experts SRL – CSV Infratech SRL
  • Building Construction Mea SRL (lider) – G&M Road Building Engineering SRL – Rolumial Electric Experts SRL
  • ABC Val SRL (lider) – Betoane și prefabricate SRL – Almma Contractors Group SRL
  • Meva Concept SRL (lider) – Mooz Services SRL – Deliver Lex Trans SRL – Antrepriza Constructii Edilitare SRL
  • Sigeco Tecnis SRL (lider) – SIAR SRL
  • SSAB-AG SA (lider) – Demo Strade Group AG SRL – Consorzio Krea SRL – Lex Protect Buzău SRL – Lex Protect Tehnic SRL.

Toate ofertele au fost admise, iar potrivit punctajelor acordate, licitația a fost câștigată de asocierea de firme Building Construction Mea SRL (lider) – G&M Road Building Engineering SRL – Rolumial Electric Experts SRL.

Însă, în data de 1 august a.c. Europlus Construct SRL a contestat rezultatul licitației și a cerut Consiliului Național de Soluționare a Constestațiilor să anuleze adresa de comunicare a rezultatului achiziției publice, raportul procedurii etc. și să oblige Primăria Constanța să reanalizeze ofertele. Potrivit reprezentanților firmei din Ilfov, decizia administrației locale cu privire la declararea ofertei câștigătoare a fost luată în urma unei analize superficiale și fără observarea mai multor normel legale imperative, fiind încălcate prevederi esențiale ale documentației de atribuire.

Europlus Construct SRL susține, în contestație, că ceilalți șase ofertanți nu au justificat modul de stabilire a prețului lucrărilor, cum a fost acesta calculat, și astfel încalcă legislația în vigoare, neprezentând nici oferte ferme de preț pentru materiale de la furnizori. Deși prețul ofertat este un factor de evaluare cu un procent semnificativ în stabilirea câștigătorului: 90%. Plăcile de granit de 6 cm, cu care s-ar pava străzile ar putea fi aduse, cel mai aproape, din Turcia, cu 264 de camioane!

Firma din Ilfov consideră și că ceilalți șase ofertanți nu îndeplinesc cerințele obligatorii din Caietul de sarcini, cu privire la sistemul de bikesharing, cel de avertizare pietonală (stâlpii de iluminat), sistemul de securizare date și cu privire la echipa de proiect,
 
Rămâne de văzut ce va decide CNSC cu privire la această contestație, care așteaptă dosarul achiziției.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.390.087,36 lei, iar acestea ar trebui finalizate în maximum doi ani de la semnarea contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Copiii din Constanța, polițiști pentru o zi

Sute de copii din Constanța au fost astăzi… polițiști. Inspectoratul de Poliție Jude…