Liderul opoziției sârbe este parțial paralizat în urma unui atac, afirmă familia acestuia. Agenți ai serviciului secret l-ar fi bătut pe Nikola Sandulović, după ce acesta și-a cerut scuze pentru crimele comise împotriva albanezilor în timpul războiului din Kosovo. Familia liderului opoziției sârbe, susține că acesta a rămas parțial paralizat în urma atacului.
Nikola Sandulović ar fi fost luat din casa sa la 3 ianuarie, după ce a cerut scuze pentru crimele comise de sârbi împotriva albanezilor în timpul războiului de independență al Kosovo din 1988 și 1989.
Fiica lui Sandulović, Karla, a cerut ca tatăl său să fie transferat la un spital civil, în prezent fiind internat într-o din facilitate militară din Belgrad. „Este comunicativ, dar este complet paralizat pe partea dreaptă; într-un scaun cu rotile și într-o stare de sănătate foarte, foarte precară”, a declarat ea.
Familia crede că Sandulović, liderul Partidului Republican sârb și critic constant al partidului aflat la putere, Partidul Progresist Sârb (SNS), ar putea fi și „otrăvit”, a adăugat ea.
Sandulović a fost puternic criticat în media de stat după ce a repostat un videoclip din anul trecut în care a vizitat mormântul lui Adem Jashari, un fondator al Armatei de Eliberare a Kosovo, care a fost ucis de poliția sârbă în 1998 împreună cu 57 de membri ai familiei sale în timpul războiului de independență al Kosovo.
Cu ocazia postării inițiale, în februarie 2023, Sandulović s-a scuzat pentru decese. În ultimele două săptămâni, a repostat videoclipul împreună cu o altă scuză, provocând critici din partea unor media locale. Liderul opoziției a fost arestat în ziua următoare și nu a fost văzut de familia sa până miercuri dimineață.
„Sunt singurul politician din Serbia care a venit să-și exprime respectul față de victimele nevinovate albaneze, familia Jašari, la Prekazi. M-am scuzat și am cerut iertare în numele sârbilor care nu au comis această faptă”, a scris Sandulović pe 2 ianuarie.
Un judecător a dispus arestarea sa pentru 30 de zile după ce a fost acuzat, în absență, de incitare presupusă la ură națională, rasială și religioasă, o infracțiune conform articolului 317 al codului penal care poate duce la o pedeapsă cu închisoarea între șase luni și cinci ani.
Atacul ridică noi întrebări cu privire la intenția declarată a Serbiei de a se alătura Uniunii Europene și alimentează temeri cu privier la relațiile sale cu țările vecine, inclusiv Kosovo. Acesta survine în contextul acuzațiilor că alegerile recente au fost manipulate în favoarea partidului SNS al președintelui Aleksandar Vučić, acuzație pe care Vučić o neagă.
Printr-un comunicat emis miercuri, Comisia Europeană a declarat că este „în contact cu autoritățile relevante și părțile interesate”. Orice detenție trebuie să fie justificată legal„.
Sursă: The Guardian