Liderul programului nuclear Iranian a fost asasinat
HomeExternePolitică externăLiderul programului nuclear Iranian a fost asasinat
Politică externă - sâmbătă 28 noiembrie 2020

Liderul programului nuclear Iranian a fost asasinat

Mohsen Fakhrizadeh – considerat părintele programului nuclear Iranian, demarat cu circa două decenii în urmă – a fost asasinat la Teheran, oficialități de la Teheran acuzând Israelul pentru acest atentat.

Guvernul israelian nu a reacționat la această știre. Este cel de-al doilea atac, care face o victimă de rang înalt în Iran, după ce o dronă Americană l-a ucis, în ianuarie, pe generalul Qasem Soleimani, conducătorul forțelor militare speciale iraniene, implicate în operațiuni externe.

Germania a îndemnat sâmbătă toate părţile să dea dovadă de reţinere. Ministerul de externe de la Ankara a cerut, de asemenea, „tuturor părţilor să acţioneze cu bun simţ şi reţinere”.

Analiști de informații spun că Fakhrizadeh nu pare să fi fost implicat în programul actual al Teheranului de înarmare nucleară, dar demonstrează lacune în sistemele de informații și securitate ale Teheranului. Analiști văd de asemenea în momentul ales un fapt semnificativ politic, legat de tranziția de la putere din Statele Unite.

Paul Pillar, fost lucrător CIA, în prezent la Universitatea Georgetown, crede că guvernul Netanyahu, în Israel și membrii ai administrației Trump ar avea interesul să înrăutățească pe cât posibil raporturile cu Iranul, pentru a îngreuna intențiile diplomatice ale lui Biden. Președintele Trump nu a reacționat oficial, dar a repostat pe twitter mesajul ziaristului israelian, Yossi Melman care scrisese că atacul a fost “o lovitură psihologică și profesională majoră împotriva Iranului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

CIA: demisie la vârf

CIA a anunţat, pe contul de Twitter, demisia directoarei, care a transmis că „a fost…