Pe litoral a început cursa contracronometru pentru angajări! Hotelurile și restaurantele caută mii de oameni pentru a-și completa echipele înainte de vacanța de Paște și 1 Mai, când sunt așteptați primii turiști. Hotelierii oferă salarii și de 3000 de euro pentru bucătari. Estimările arată că sunt necesari încă 10.000 de oameni pentru ca litoralul să fie pregătit de turiști.
Au început pregătirile pentru sezonul estival, iar hotelurile și restaurantele caută forță de muncă. Sunt mii de locuri disponibile în toate stațiunile, fie că vorbim de recepționeri, ospătari, bucătari sau personal pentru curățenie. Patronii de hoteluri și restaurante au la dispoziție puțin peste o lună ca să își completeze echipele până la vacanța de 1 Mai când la mare sunt așteptați primii turiști.
În acest hotel din Mamaia, curățenia de primăvară este în toi. Se schimbă perdele, lenjerii de pat, se curăță geamuri și mochete și se fac pregătiri pentru deschidere. O parte diintre angajați sunt permanenți, dar încă e nevoie de oameni.
„ Avem nevoie de bucătari, ospătari, cameriste, recepționeri, din toate ariile necesare de lucru în hotel.”
Sebastian Puznava – manager hotel
În hoteluri, străinii lucrează acum cot la cot cu românii, însă personalul nu este niciodată suficient, mai ales că în ultimii ani pe litoral, au apărut mii de locuri de cazare noi, iar asta duce automat la nevoia de angajați.
„Străinii sunt docili, ascultători, muncitori, dar româncele noastre sunt româncele noastre, ei fiind mai înceți nu sunt așa rapizi ca fetele. Noi pe etaj avem o româncă cu un băiat srilankez”
Cristina Cristina – guvernantă
„Cea mai mare criza se înregistrează pe restaurant si house keeping, avem nevoie si de un recepționera pentru începerea sezonului mai avem nevoie de 3 cameriste și 4 ospătari, avem o parte din angajați din anii anteriori iar pentru cei ce care avem nevoie acum s-au dat anunțuri.”
Elena Drăghici – manager hotel
În încercarea de a-și întregi echipele, hotelierii sunt dispuși să le ofere celor interesați salarii care poresc de la 3 mii de lei, plus pregătire practică. Se caută inclusiv elevi sau studenți dornici să câștige bani pe perioada sezonului estival.
„Avem echipa permanentă care le oferă adesea experiența și partea practică, de multe ori fiind mult mai relevantă decât teoria chiar și pentru cei care vin de la cursul de turism unde au învățat ceva teorie dar totuși realitatea este foarte diferita de ceea ce au învățat ei.
Florentina Dumitrache – manager hotel
Cel mai greu, susțin specialiștii în turism este ca angajatorii să își poată păstra echipele de la un an la altul, pentru a le putea oferi turiștilor servicii de calitate.
„Angajatul este cel care creează impactul cu turistul, prima întâlnire, nu se întâlnește patronul, nu se întâlnește nimeni de la serviciile conexe ci angajatul, camerista ospatarul barmanul recepționerul sunt cei care se întâlnesc cu turistul și este foarte important să știe să comunice să fie bine îmbrăcați și să știe ce are de făcut.”
Cristian Bărhălescu – vicepreședinte ANAT Sud Est
Conform estimărilor, pe litoral ar mai fi nevoie de 10 mii de oameni care să lucreze în hoteluri, restaurante și pe plaje în timpul sezonului estival.