vineri, 6 decembrie, 2024
Home DOTTO News Loc unic în România, la Constanța

Loc unic în România, la Constanța

de Redacția Dotto
Loc unic în România, la Constanța

În orașul de la malul Mării Negre există un loc unic în România și poate chiar și în Europa. Constanța este locul unde oamenii, indiferent de etnie, trăiesc împreună în linişte şi pace. Fiecare etnie şi-a pus amprenta asupra acestui loc prin construcţii tradiţionale, biserici, locuinţe, dar și gastronomie.

Puțini știu însă că în zona Peninsulară din Constanța se află octogonul confesional, locul în care se roagă ortodocsii, grecii, catolicii, musulmanii, dar și oamenii care au alte confesiuni.

Dobrogea este dovada vie a convieţuirii între oameni de etnii diferite. Aici trăiesc împreună români, aromâni, bulgari, turci, tătari, evrei, greci, armeni, ruşi, lipoveni, ucraineni, dar și italieni sau unguri. Cel mai bun exemplu de conviețuire etnică este zona centrală sau cum mai este cunoscută în această parte de țară, Zona Peninsulară a orașului Constanța. Aici, pe o rază de cel mult un kilometru avem nu mai puțin de opt biserici, denumit de localnici și octogon confesional.

Cel mai vechi lăcaş de cult este Geamia Hunkiar. Datează din anul 1869 şi a fost ctitorită de sultanul Abdül-Aziz, al 32-lea conducător al Imperiului Otoman. Geamia este construită din piatră cioplită de meşterii turci, iar zidurile au o grosime de 85 centimetri.

Biserica greacă „Metamorphosis” este cel mai vechi locaş creştin din această zonă. Prima Liturghie a fost oficiată în biserica ridicată iniţial din lemn în Săptămâna Mare din anul 1862. Peste drum de ea, grecii au construit o biserică din marmură albă adusă din Grecia.

O altă bijuterie este biserica armeană Sfânta Maria, care funcţionează într-o clădire edificată în 1880, fosta şcoală armenească, pe strada Callatis nr. 1. Armenii spun că prima lor biserică, din lemn, care a fost distrusă de un incendiu, era construită în anul 1740. O alta Catedrală Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel a fost construită după planurile lui Ion Mincu.

Piatra fundamentală a fost pusă la 4 septembrie 1883. În ziua de 3 august 1941, biserica a fost avariată de bombardamentul aerian, fiind distrusă partea de est a clădirii precum şi catapeteasma din interior lucrată în icoane emailate. Biserica bulgară a fost ridicată după 1900 de comunitatea bulgară, având în curte și o școală bulgară funcţională până în anii 1940. Are hramul Sfântului Nicolae.

Moscheea Carol I a fost reconstruită în anul 1910 la ordinul Regelui Carol, pe locul unei mai vechi geamii, Mahumudie, ce fusese ctitoritã în anul 1823 şi purta numele sultanului Mahmud . La inaugurare a participat cuplul regal, Regele Carol I şi Regina Elisabeta.

În Constanţa exista o capelă catolică ridicată în anul 1885, pe locul căreia se află Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova. Bazilica are o istorie zbuciumată pentru că într-un teritoriu al mozaicului confesional, preoţii catolici au făcut multe demersuri pentru a câştiga dreptul la o biserică proprie, care a fost construită doar parţial. Din octogonul confesional face parte și Sinagoga de pe strada C.A.Rosetti din Peninsulă. Aceasta se află într-o stare avansată de degradare, acoperişul este aproape prăbuşit și au mai rămas fragmente doar câteva grinzi care o mai susțin.


S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult