Studenții Universității Ovidius din Constanța (UOC) au obținut locul I la cele două concursuri organizate cu ocazia Lunii francofoniei 2021, de către rețeaua de lectori a Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, cu tema „Info ou Infox?”, cu participanți din zece universități din Republica Moldova, Polonia, România și Serbia, informează prof. univ. dr. habil. Monica Vlad.
Infoxurile, cunoscute și sub numele de Fake News, reprezintă o amenințare pentru informarea corectă și pentru viața democrațiilor.
„Dificil de identificat în propria limbă și cultură, Infoxurile sunt încă și mai greu de reperat într-un context sau discurs străin, decriptarea lor reprezintă, prin urmare, o miză extrem de importantă, mai ales în cadrul învățării limbilor”, a precizat prof. univ. dr. habil, Monica Vlad.
Primul concurs a constat în conceperea unei știri (Info) sau a unui Fake News (Infox) prin intermediul unui scurt clip video postat pe rețeaua de socializare Facebook. Publicul a votat și a decis să acorde premiul I Alinei-Andreea Mocanu, studentă în anul II la Specializarea Română-Franceză, din cadrul Facultății de Litere a UOC, pentru o știre despre un furt bizar și… imaginar.
În context, competitorii au reușit ca pe parcursul etapelor de pregătire să experimenteze construcția unui discurs informativ video și au îndrăznit să își publice online materialele video în limba franceză, ceea ce reprezintă un mare pas înainte pentru învățarea comunicării în limba franceză.
La cel de-al doilea concurs, organizat sub forma unui quiz online cu privire la particularitățile limbii franceze în planul francofoniei, Anda-Diana Iordache, studentă în anul I la masteratul „Limbile moderne în dinamică plurilingvă” din cadrul Facultății de Litere a obținut locul I poziționând, astfel, o dată în plus, Universitatea Ovidius din Constanța pe cel mai înalt loc al podiumului.