200 de locuri de muncă au fost disponibile pentru refugiații ucraineni la Bursa Locurilor de Muncă, organizată astăzi la Constanța. Iar cetățenii din țara vecină, măcinată de război, nu s-au lăsat așteptați. Au venit în număr mare încă de la primele ore ale dimineții pentru a-și găsi un job. Cei mai mulți ar vrea să lucreze în turism, chiar dacă au alte specializări.
“Pentru cetățeni ucraineni avem peste 200 locuri de muncă vacante atât pentru cei cu studii medii, cât și pentru cei cu studii superioare”, a spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina VLAD.
În județul Constanța s-au stabilit aproximativ 15.000 de ucraineni. Cel puțin 150 dintre aceștia vin zilnic la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în căutarea unui job.
„Sunt aproximativ 7.000 de ucraineni cu drept de muncă și apți de muncă care ar trebui să-și caute un loc de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina VLAD.
O mie de locuri de muncă sunt disponibile acum pe piața din Constanța. 70% dintre acestea, în turism. Patronii de hoteluri și restaurante caută cameriste, ospătari, ajutori de ospătari, barmani și bucătari.
„Din păcate anul acesta în domeniul ospitalier se confruntăm cu un deficit foarte mare de personal, astfel încât punem la dispoziție locuri de muncă pe partea de recepție și pe partea de bucătărie/restaurant și anume: ajutor de bucătar, bucătar, ospătar și picol”, a spus Musledin Ebru, reprezentantui unui resort din stațiunea Olimp.
Posturi de muncă se găsesc și în domeniul construcțiilor, dar și în cel naval.
„Avem o lipsă acută de funcții pentru personal specializat în domeniul offshore, foarte multe poziții pentru timonier, legător de sarcină. + Oferim și suport pentru angajare pe rol în România. Deci, facilităm angajarea cu plata taxelor în țara de reședință a marinarilor”, a declarat Mădălina Condeiescu, reprezentantul unei firme de shipping.
La bursa locurilor de muncă au venit și mulți constănțeni. O mare parte dintre ei și-ar dori să găsească un job în domeniul în care au studiat. Bursa Locurilor de Muncă de la Constanța a avut la Universitatea Maritimă.
„A munci este un drept, dar, după părerea mea, este și o obligație pentru fiecare om care este apt să facă acest lucru, spune rectorul UMC”, prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur.
Același eveniment a avut loc și în județul Tulcea, la Tulcea, Măcin și Babadag. Aici au fost prezenți 66 de angajatori, care au oferit 500 de locuri de muncă.