Loteria formelor severe

Că sănătatea din România se află pe patul de spital, știam de foarte mult timp, dar acum ne focusăm pe pandemie și constatăm că suntem prost echipați pentru viaţă, dar din cale afară de participativi la eforturile pe care autoritățile le fac pentru stoparea molimei. 

Deputatul PNL Florin Roman afirmă că este de neacceptat faptul că 30% dintre cei care s-au vaccinat anti-COVID-19, nu s-au înscris pe platforma dedicată și subliniază că ministrul Sănătații, Vlad Voiculescu, trebuie să răspundă care sunt persoanele vinovate și privilegiații care au sărit peste rând. Și astfel ajungem oarecum, de unde am plecat. La nostalgia vremurilor în care se făceau glume ieftine de genul “ar trebui inventate halate fără buzunare pentru medici” și la cei care purtau din teribilism tricouri imprimate cu revoluționarul argentinian de stânga. Se pare că în ciuda gravității situației și a evidențelor medicale, meteahna săritului peste rând, reprezintă gîndirea care se deteriorează şi asta se leagă de comportamentul public. Ele se strică împreună, nu separat. Metodologia de a duce la îndeplinire ce ți-ai pus în minte, s-a rafinat pe cale naturală. A devenit o parte componentă a fibrei țesutului social din care facem parte. 

În România, gândul de a sta la coadă creează teroare. În mod normal, ultimul la coadă înseamnă că vei primi un beneficiu mai târziu. Din păcate, a fi printre ultimii la coadă înseamnă în ochii multora că nu vei mai primi nimic. Cam asta este mentalitatea care iată, generează spectacole grandioase. În tot acest timp, vedem seară de seară analiști politici la tv și oficiali din sănătate, care vorbesc fără să ţină degetul la tâmplă, despre cine este îndreptățit să se vaccineze și cine nu în etapa a doua. Personalul esențial a fost amânat puțin, ne spunea zilele trecute coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

Noi știm însă că s-a plecat greșit cu strategia asta, pentru că dacă îți dorești să nu pui presiune pe spitale mai întâi vaccinezi personalul medical, bătrânii și persoanele cu comorbidități și abia dupa aceea, personalul esențial. Peste toate aceste lucruri, vine domnul deputat de la PNL Florin  Roman și ne spune despre, privilegiații care au sărit peste rând. Dacă se va dovedi că așa a fost, o să fim în scenariul în care seară de seară, glasul răstit al prezentatoarei de la ştiri, ne va face să visăm la o harpă, deşi noi trăim în mijlocul fanfarei și cântărim cu aceeași balanță aplauzele și suferința. Asta pentru că licoarea de la Pfizer vine în doze mici și selective și e natural să poți vorbi despre cei care au dobândit nepăsarea prin vaccin.

Sperăm ca decizia deschiderii școlilor să nu fie luată de aceiași specialiști, pe care-i vedem periodic invitați la televiziuni. Ne referim la acei domni  care se pricep la orice, de la petele de petrol din Marea Egee  la campionatul de badminton din Filipine, în timp ce noi ne vom imuniza lent și vom fi vlăguiți de explicații autorizate şi de războaiele mocnite dintre bine şi rău.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

România angoasată

De ce oare, mulţi consideră România un loc din care trebuie să fugi? Dacă pornim de la ace…