vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate Lucrarea ”Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația Millennials” – va fi lansată la Biblioteca Academiei

Lucrarea ”Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația Millennials” – va fi lansată la Biblioteca Academiei

de Andreea Bălan

Volumul „Dobrogea 143. De la grecii din Milet la generaţia Millennials”, menit să pună în valoare patrimoniul arheologic dobrogean şi să devină un reper bibliografic în cunoaşterea acestei zone istorice, va fi lansat, miercuri, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

La eveniment, moderat de fostul realizator TV Vartan Arachelian, şi-au anunţat participarea directorul Bibliotecii Academiei, Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Lupu, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, informează Academia, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Un proiect cultural iniţiat şi coordonat de cotidianul „Ziua de Constanţa”, lucrarea este un volum colectiv, la realizarea căruia au contribuit cercetători arheologi de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Proiectul a demarat în august – septembrie 2021, implicând un grup de elevi şi absolvenţi de facultate, aşa numita generaţie „Millennials”, care au călătorit săptămânal la toate cetăţile antice din Dobrogea, unde au fost primiţi de specialişti şi au participat la discuţii cu cercetătorii arheologi.

Potrivit Biroului de presă al Academiei, cartea s-a născut atât din nevoia de a actualiza şi structura informaţiile patrimoniului arheologic dobrogean, constând în 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Naţional al României, cât şi din dorinţa de a pune în contact tânăra generaţie cu istoria şi cultura acestui teritoriu.

Coordonatorul proiectului a fost Cristian Cealera, iar grafica a fost asigurată de Florin Stoiciu, conferenţiar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, distins cu Premiul Academiei Române în anul 2019 la secţiunea artă plastică.

În anul 2023, la 60 de ani după lansarea primei lucrări care prezenta depozitul de opere sculpturale antice din marmură descoperit în 1962, va fi lansat un album dedicat Tezaurului de sculpturi de la Tomis.

Prezentarea volumului este o continuare firească a acţiunilor asumate de cotidianul „Ziua de Constanţa”, care a inclus, crearea, în anul 2017, a Bibliotecii Digitale dedicată Dobrogei şi iniţierea, doi ani mai târziu, a proiectului „Dobrogea Academică”.

Sursa: agerpres.ro

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult