Lucrări de reabilitare la Mormântul Hypogeu

Au început lucrările pentru protejarea unuia dintre cele mai valoroase monumente istorice din Constanța, Mormântul Hypogeu.

Comoara istorică a fost descoperită în urmă cu 35 de ani, în anul 1988, în timpul unor lucrări edilitare, iar până acum puțin timp zăcea uitat printre buruieni și gunoaie. Mormântul pictat Hypogeu reprezintă un loc încărcat de istorie, care datează încă din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, însă foarte puțini dintre constănțeni știau probabil ce se află în apropierea plăjii Modern.

Planurile de restaurare ale autorităților locale au fost făcute încă din 2016, atunci când a fost realizat și studiul de fezabilitate, însă de-a lungul timpului, au întâmpinat numeroase probleme.

Până în prezent a fost realizată săpătura de fundație și a fost turnat primul strat de egalizare de beton. Monumentul va avea un demisol și parter și se va întinde pe o suprafață de 280 mp, pentru a putea fi vizitat de către turiști și constănțeni.

Lucrarea ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, iar valoarea lui se ridică la 4,4 milioane de lei. În acest moment, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța există o replică a mormântului în mărime naturală, realizată de către studenții Facultății de Arte din București.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Farul Constanța – Universitatea Craiova, pe arena lui Hagi

O nouă partidă pentru „Marinarii“ Farul Constanța. După o victorie obținută în deplasare c…