În inima vechiului Tomis, Edificiul Roman cu Mozaic, își recapătă frumusețea de odinioară. După ani de așteptare și multiple licitații eșuate, lucrările de restaurare, începute în octombrie 2022, sunt aproape de finalizare.
Specialiștii italieni curăță cu migală pavimentul cu mozaic, readucând la viață culorile și frumusețea acestuia, grav afectate de timp și neglijență.
”O operă de o mare frumusețe dar care din păcate a fost neglijată și care avea nevoie urgentă de atenție și de restaurare și merita să fie pusă în valoare așa cum trebuie. Cel mai greu proces a fost cel de curățare, căci în urma curățării am putut să vedem din nou mozaicul. Apoi procesul de consolidare care s-a făcut cu materiale naturale cât mai apropiate de naturalul mozaicului. Imaginați-vă că o persoană a lucrat o lună și jumătate, în genunchi pe jos și a atins fiecare pietricică de mozaic în parte pentru a vedea dacă este solidă sau nu, iar noi treceam și refăceam mozaicul, tăiam și puneam la loc astfel încât mozaicul să arate cum a fost la origini.”
CARLO CHINELATTO – specialist restaurator
Edificiul a suferit nu doar din cauza trecerii timpului, ci și a lucrărilor de modernizare a portului, realizate de Anghel Saligny. După ani de zile de licitații eșuate, întârzieri și amânări repetate, Consiliul Județean Constanța a reușit în 2022, să semneze ordinul de începere a lucrărilor cu o companie din Italia. Aceștia spun lucrarea este aproape gata după ce fiecare piesă de mozaic a fost atent curățată.
Cu o valoare totală a contractului de aproape 10 milioane de lei, restaurarea implică nu doar pavimentul cu mozaic, ci și zidăria, fațada și acoperișul. De asemenea, monumentul a fost dotat cu sisteme de climatizare, siguranță la foc și antiefracție.
”Clădirea a fost abandonată foarte mult timp, nu s-a lucrat la ea, acoperișul avea infiltrații, s-a lucrat mult la partea de consolidare, s-au refăcut stâlpii, așa că lucrarea a fost complicată, zona este una cu acces greu, a fost greu să ajungem in fiecare colt de clădire, neavând spațiu unde să ajungem cu utilajele.”
DAVIDE CROVETTI – reprezentant al antreprenorului
Edificiul Roman cu Mozaic, descoperit în 1959 în timpul lucrărilor de construcție a unor blocuri pe faleza sud-vest a Constanței, este renumit pentru somptuozitatea decorului său interior. Din cei aproximativ 2000 de metri pătrați inițiali ai mozaicului pavimentar, astăzi s-au păstrat 400 de metri pătrați. Deși lucrările de restaurare se apropie de final, Edificiul nu va fi deschis pentru turiști în acest sezon estival.