Stațiunea Mamaia cunoscută ca ”perla litoralului românesc” împlinește 115 ani de existență. Mamaia s-a dezvoltat cel mai mult după Primul Război Mondial, iar mica staţiune, denumită popular „băi de mare”, a devenit în scurt timp oaza de linişte şi relaxare a elitelor vremii, dar şi a familiei regale.
În timp ce turiștii sunt nostalgici și spun că pe vremuri Mamaia arăta mult mai bine, pe o rețea de socializare, primarul Constanței îi îndeamnă pe oameni ” să aibă încredere că împreună vom reuși să îi redăm strălucirea și sufletul de altădată”.
Din vara anului 1906 turismul românesc avea să devină mai strălucitor, prin apariţia unei perle pe litoralul românesc al Mării Negre. Acest fapt se datorează primarului Ion Bănescu, cel care a conştientizat că frumuseţile acestor locuri, odată puse în valoare, pot aduce beneficii nu numai Constanţei ci şi întregii ţări. Prin urmare, construirea unor băi la Mamaia care să poată fi frecventate de turişti a devenit o realitate în sezonul estival 1906 fapt demonstrat şi de mărturiile documentare păstrate în arhivele constănţene.
Pasarela Regală este un simbol al litoralului interbelic. Cu o lungime de aproape 130 de metri, cuprindea două tobogane pentru copii şi adolescenţi, două debarcadere pentru şalupe şi bărci şi o terasă-bar. Ea a fost proiectată să reziste la vânt și zăpadă. Inaugurarea a avut loc în 15 august 1935, de Ziua Marinei, în prezenţa Regelui, a membrilor guvernului şi a autorităţilor Municipiului şi Portului Constanţa.
Turiștii care își petrec an de an vacanța de vară în Mamaia, dar și localnicii sunt nostalgici și spun că pe vremuri stațiunea arăta mai bine.
Primarul municipiului Constanţa a postat pe pagina sa de socializare un mesaj cu ocazia împlinirii a 115 ani de existenţă a staţiunii Mamaia.
În perioada interbelică petrecerea sejurului de vară pe litoralul maritim era deja o modă pentru elitele vremii. Copil fiind, regele Mihai își petrecea aproape fiecare vară însoţit de mama sa, principesa Elena sau de tatăl său, regele Carol al II-lea, la Mamaia.