Marea își ia tributul. Valurile au înghițit deja o parte însemnată din plaja lărgită din stațiunea Mamaia.

Fenomenul s-a petrecut în ultimele zile, când vântul a agitat marea, iar aceasta a săpat mai bine de un metru în malul de nisip, formând o mini faleză. Specialiștii marini spun că asistăm la un proces natural, care se numește „cliffing” și care este întâlnit pe toate plajele.

Specialiștii au avertizat încă de la finalizarea procesului de lărgire a plajelor că fenomen este inevitabil și că marea își va lua o parte din nisip înapoi. Mai mult, ei spun că procesul de înnisipare a creat gropi adânci în Marea Neagră, crescând pericolul de înec.

Înnisiparea plajelor a modificat și structura acestora. Dacă înainte de lucrări, pe plaja din Mamaia predominau midiile, acum cei care se plimbă pe nisip întâlnesc foarte multe vongole și scoici mărunte, care înțeapă atunci când calci pe ele, provocând disconfort.

Specialiștii mai spun că urmează să asistăm și la alte fenomene interesante la mal, precum înfloririle algale. Ei atrag, de asemenea, atenția că vom primi înapoi pe plajă tot ce aruncăm cu nepăsare în mare.

Lărgirea plajelor din Mamaia a fost făcută în două etape, care s-au încheiat în 2015 și 2021. În urma procesului de înnisipare, plajele din Mamaia au câștigat între 100 și 300 de metri lățime. Proiectul privind reducerea eroziunii costiere este unul dintre cele mai ample proiecte din Europa. Lucrările au început în 2014 în Mamaia Sud, Constanța și Eforie Nord fiind finalizate în 2015. În 2020, a început faza a doua a proiectului care cuprinde 11 loturi de Edighiol – Periboina până la 2 Mai.

În prezent, se lucrează la Eforie, Agigea, Edighiol și Periboina. La finalul proiectului, estimat pentru anul 2026 de la Edighiol și până la 2 Mai, litoralul românesc ar urma să aibă 300 de hectare de plajă în plus. Înnisiparea costă 1 miliard de euro. 85 la sută din bani sunt asigurați din fonduri europene, iar restul de 15 la reprezintă finanţare românească de la bugetul de stat.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…