Situație alarmată la Constanța. Numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească. Peste 180 de bolnavi au fost internați numai în luna mai la Spitalul de Boli Infecțioase. Iar pacienții continuă să vină în fiecare zi. Sunt în special copii, majoritatea nevaccinați, dar și adulți. Medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă la imunizare împotriva bolii.
Rujeola are un efect puternic asupra sănătăţii copiilor, cei mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase.
„În ultimele luni am constatat o crestere constanta a numarului de cazuri de rujeola in special la copii; de regula sunt copii nevaccinati sau vaccinati incomplet. Din cele 42 de paturi care exista pe sectia de copii jumatate sunt ocupate cu cazuri derujeola. Din pacate au inceput sa apara si cazuri de adulti”
dr. Claudia Cambrea – medic boli infectioase
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, care se răspândeşte atunci când o persoană infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Virusul rămâne activ şi contagios în aer sau pe suprafeţele infectate timp de până la două ore.
„Rujeola, trebuie sa tinem cont ca nu are un tratament etiologic, iar rujeola este o boala care prin complicatiile ei poate sa duca la deces. Singura modalitate de preventie este vaccinarea – exista un vaccin si as sfatui toti parintii sa accepte aceasta vaccinare pentru rujeola pentru ca altfel exista riscul de mortalitate”
dr. Claudia Cambrea – medic boli infectioase
Orice persoană neimunizată poate fi infectată.
„Ati vaccinat-o pe micuta ? Da. Anti rujeola ? Da. Cand ? Cred ca primul vaccin; urmatorul, rapelul, nu stiu daca l-a facut inca. Nu sunt sigura. Cred ca era la 5 ani – cam asta este perioada in care-ar trebui. Inca nu m-a anuntat medicul de familie”
„In ultima saptamana a avut rosu-n obraji. S-a-mbolnavit pina acum vreodata ? De rujeola, nu. E la scoala, la gradinita ? E la scoala, clasa 2-a”
O erupţie cutanată accentuată este cel mai vizibil simptom, în timp ce complicaţiile pot include pierderea vederii, encefalită, diaree severă şi deshidratare asociată, infecţii ale urechii şi pneumonie.