Vești bune pentru toți cei care savureaza fructele de mare, dar și pentru pescari! Se pot recolta din nou scoici și rapane din apele Mării Negre. Analizele de laborator ale ANSVSA au confirmat că aceste moluște sunt sigure pentru consum și că în corpul lor nu există biotoxine.
A fost nevoie de 10 zile , nou analize și nervi întinși la maxim în rândul pescarilor, pentru ca direcția sanitar veterinara sa anunțe ca nu exista biotoxine marine în moluște iar recoltare și consumul lor nu mai reprezinta un pericol.
”Sunt comestibile în urma analizelor a probele prelevate la un interval de 48 de ore. Adică zero biotoxine adică s-a demonstrat ca nu exista nicio legătură între nivelul de fitoplancton care erau peste limitele normale și prezenta biotoxinelor din moluște”
George Nica, director
Pe 6 iunie, ANSVSA a interzis culegerea scoicilor, a rapanelor și vongolelor din două zone ale Mării Negre, între Năvodari și Portul Constanța și între Agigea și Mangalia. Măsura a fost luată preventiv, după ce analiza apei a indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge periculoase. În cele zece zile de restricții, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea. Drept consecință, fabrica de procesare de la 23 August a fost închisă, iar pescarii nu au mai putut vinde scoici și rapane către restaurantele de pe litoral, ca înainte.
”Am pierdut toată piata de midii și rapane pe care am obținut o de 7 ani prin aceasta panica creată. Veneau clienții sa mănânce și spuneau nu vrem din Marea Neagră ca au apărut ca e apa infestata. A fost greu și acum e foarte greu sa lămurim clienții. La 23 august fabrica de procesare a fost închisă.”
Laurentiu Mirea , presedinte Asociatia Pescarilor de la Marea Neagra
DSVSA Constanța a dispus anularea deciziei ieri. Asta după ce analize repetate de laborator au indicat că nu există niciun pericol, midiile, rapanele și vongolele fiind sigure pentru consum.