Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul în care era cercetat pentru luare de mită.
“S-a făcut dreptate! Sunt nevinovat!”, a scris Mihai Lupu pe pagina sa oficială de Facebook după ce i-a fost transmisă decizia.
Procurorii îl cercetau pe Mihai Lupu pentru că ar fi primit de la un om de afaceri mai multe foloase necuvenite, „constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor”.
Pe 14 decembrie, într-o decizie care i-a fost comunicată lui Mihai Lupu, DNA transmitea că “….referitor la infracţiunea reţinută în sarcina dvs., respectiv cea de luare de mită …. s-a dispus clasarea deoarece nu există probe din care să reiasă că dvs. ați săvârşit infracţiunea”.
“<Neînceperea urmăririi penale>” este verdictul pronunțat de instanță în dosarul investigat de către DNA. Justiția a fost făcută, iar nevinovăția și integritatea mea au fost consolidate, odată cu această hotărâre. Le mulțumesc celor care au rămas alături de mine și care nu s-au îndoit nicio clipă de integritatea mea morală și de etica profesională. Reafirm angajamentul meu față de transparență și responsabilitate în fața tuturor celor care mi-au acordat încredere și m-au ales … Unii s-au grăbit să ia măsuri, deși cerusem suspendarea până la finalizarea cercetării. S-au grăbit, nu în acord cu obiectivele și valorile formațiunii politice căreia i-am dedicat toată priceperea și experiența mea, ci în acord cu propriile interese. Le mulțumesc și lor! M-au ajutat să consolidez în jurul meu o echipă onestă, dedicată, asumată și focusată pe nevoile tuturor cetățenilor din județul Constanța”, a mai scris Mihai Lupu.
Comunicatul DNA din iunie 2023:
Comunicatul DNA din 13 iunie 2023:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
LUPU MIHAI, președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
CHELARIU ERMIL, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită,
CONSTANTIN PETRICĂ ADRIAN, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
ROȘU ADRIAN, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
Pentru “ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.
Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.