vineri, 14 iunie, 2024
Home Actualitate Mihai Lupu în inspecție pe șantierul de la Mormântul Pictat Hypogeu

Mihai Lupu în inspecție pe șantierul de la Mormântul Pictat Hypogeu

de Redacția Dotto

Continuă lucrările pentru punerea în valoare a Mormântului Hypogeu, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Constanța.

Specialiștii spun că acestea avanseză în ritm susținut și că în curând mormântul va fi consolidate, iar apoi urmează realizarea instalației electrice. Pe șantier, pentru a evalua lucrările, a fost prezent, ieri, și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța: „Punem în valoarea Mormântul Pictat Hypogeu și respectăm tot ceea ce înseamnă normele arheologice pentru a păstra acest edificiu, care va reprezenta un punct turistic. Vom scoate la lumină un monument de sute de ani, chiar mii de ani. Consiliul Județean are în plan punerea în valoare a tuturor edificiilor istorice, care vor fi redate circuitului turistic: Edificiul Roman cu Mozaic unde lucrările sunt spre finalizare, Mormântul Pictat Hypogeu, Bisericuțele de cretă, cetățile antice

Lucrarea ar trebui să fie gata până în luna decembrie a acestui an. Monumentul va avea demisol și parter, se va întinde pe o suprafață de 280 mp și va fi deschis publicului. Valoarea lucrărilor se ridică la 4,4 milioane de lei.

Mormântul pictat Hypogeu datează din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, însă foarte puțini dintre constănțeni știau de existența lui.

Întreaga pictură murală din interiorul Mormântului Hypogeu cuprinde numeroase simboluri creştine, ceea ce pare să sugereze că fie defunctul, fie membrii familiei acestuia îmbrăţişaseră religia creştină. Cercetătorii constănţeni spun că mormântul a folosit pentru înhumări successive, cel mai probabil până la începutul secolului al cincilea după Hristos. Comoara istorică a fost descoperită în urmă cu 35 de ani, în anul 1988, în timpul unor lucrări edilitare. Zeci de ani, monumemtul a fost lăsat în paragină. Abia anul trecut au început efectiv lucrările pentru punerea lui în valoare, deși planurile de restaurare au fost puse la punct încă din 2016. În acest moment, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța există o replică a mormântului în mărime naturală, realizată de către studenții Facultății de Arte din București.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult