Imagini spectaculoase au fost surprinse în largul Mării Negre, unde și-au făcut apariția mii de meduze albastre. Au umplut plasele pescarilor și nu s-au mai dat duse, spre disperarea pescarilor.
. Specia, originară din Marea Mediterană, ajunge de mai mulți ani și pe litoralul nostru pentru că, spun biologii, misterioasele creaturi s-au înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate. Nu sunt periculoase, însă pescarii se plâng că în această perioadă ajung să scoată în plase mai multe meduze decât pește.
Pescarii din zona Agigea au fost șocați azi dimineață când și-au găsit plasele pline cu meduze de mari dimensiuni.În imaginile înregistrate cu telefonul se poate vedea că pescarii reușesc cu greu să-și ridice plasele de pescuit invadate de miile de meduze. Pe cât de spectaculos poate părea fenomenul, pe atât de deranjant este pentru pescari. Odată intrate printre ochiurile plaselor de pescuit, meduzele de mari dimensiuni sunt greu de scos.
„Sunt foarte multe și-s măricele. Pe la ce distanță de mal le-ați întâlnit ? Doi kilometri, trei, patru…. cam așa” spune pescarul Eugen Anghel.
Biologii spun că fenomenul se petrece în general toamna, atunci când vântul bate mult mai tare din nord-est și est, iar temperaturile scad. Astfel de vietăți trăiesc mai degrabă în ape calde iar pe litoralul românesc apăreau deobicei mult mai devreme: sfârșitul lui august – începutul lui septembrie.
„E o întârziere datorată lunii august atipice cu apele alea foarte reci, meduzele fiind de apă caldă, au fost îndepărtate spre larg, au fost ținute în larg și venirea lor pe partea costieră este mai recentă” explică biologul Adrian Bîlbă.
Pe țărmul românesc, meduzele s-au înmulțit pentru că nu au un prădător natural, că în Marea Mediterană, unde reprezintă hrană țestoaselor. Ciclul de viață al acestor frumoase creaturi marine este de un an.