Mike Pompeo le-a cerut universităţilor din SUA să fie reticente faţă de studenţi chinezi şi finanţări din China

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo le-a cerut miercuri universităţilor din SUA să fie reticente faţă de studenţi chinezi şi finanţări din China şi a atras atenţia asupra încercărilor Beijingului de a fura inovaţie din SUA, relatează AFP.

Secretarul de stat în exerciţiu, liderul ofensivei administraţiei lui Donald Trump împotriva Chinei, a făcut această declaraţie la un institut universitar din Georgia, stat care găzduieşte o comunitate asiatico-americană tot mai mare şi unde în ianuarie vor avea loc alegeri pentru Senat decisive pentru controlul în Camera Superioară a Congresului american.

Pompeo a dat asigurări că trebuie să fie primiţi în continuare chinezii care vor „sincer” să studieze în SUA, dar a evocat şi cazul a doi studenţi chinezi inculpaţi pentru spionaj.

„Dacă nu suntem atenţi şi dacă nu deschidem ochii, vom permite ca Beijingul să ne dea o lecţie”, a avertizat el la Georgia Tech, în Atlanta.

„Partidul Comunist Chinez ştie că nu va putea să ne egaleze vreodată nivelul de inovaţie (…) Din acest motiv, el trimite aproape 400.000 de studenţi în fiecare an în Statele Unite ale Americii”, a adăugat Pompeo.

El a reiterat apelurile sale la adresa universităţilor americane pentru ca ele „să închidă” toate Institutele Confucius de învăţământ chinez, desemnate de Departamentul de Stat al SUA ca instrumente de „propagandă” ale Beijingului. Ele trebuie de asemenea „să ancheteze ce fac cu adevărat aşa-numitele grupuri de studenţi susţinute cu bani de la Partidul Comunist Chinez”, a mai afirmat Pompeo.

„Nu putem permite ca acest regim tiranic să ne fure informaţiile pentru a-şi construi puterea militară, să spele pe creier la noi în ţară sau să ne corupă instituţiile pentru a acoperi aceste activităţi”, a insistat secretarul de stat.

Invocând date ale Departamentului Educaţiei din SUA, Mike Pompeo a afirmat că universităţile americane au primit 1,3 miliarde de dolari de la China începând din 2013, însă a acuzat instituţii prestigioase că nu îşi declară toate finanţările chineze.

El a mai spus că China a reuşit să infiltreze universităţi reputate apropiate de stânga, deoarece „antiamericanismul era deja răspândit acolo”.

Mike Pompeo vorbeşte de multe luni despre China ca adversarul strategic principal al SUA, iar administraţia Trump s-a angajat într-o confruntare deplină, cu accente de Război Rece, cu superputerea asiatică.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis să fie la rândul său extrem de ferm faţă de Beijing, chiar dacă ia în considerare o mai mare cooperare în faţa provocărilor planetare precum pandemia şi schimbările climatice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Viktor Orban va refuza ajutorul UE pentru pandemie dacă va fi condiționat de legea LGBT

Ungaria nu este dispusă să accepte bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstr…