joi, 5 decembrie, 2024
Home Editorial Mimarea armoniei

Mimarea armoniei

de Gabriel Crețu
Mimarea armoniei

Din categoria, de ce să AU când poți să WOW, cea mai mare pensie din România este 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi – asta ne-a transmis ministrul Muncii Raluca Turcan. 

O astfel de informație venită pe căi oficiale, este la fel de spectaculoasă ca sticluța cu dop special, ținută la minus șaptezeci de grade, în gerul cosmic al creației și transportată cu mare grijă la spitale, pentru a stârpi molima planetară.  Vaccinul probabil că va lua premiul Nobel pentru medicină, însă sistemul public de pensii din România NU.

Tot Raluca Turcan anunța că la această oră în România, sunt 900.000 de români care au o pensie de 800 de lei. O antiteză perfectă, pentru cei care privesc cu ochii tulburați de mânie, la acumularea nedreptăților și a decalajelor imense între nivelurile de trai.

Fără exagerare, statul tolerează cu foarte multă calmitate instituțională o situație, care a depășit de multă vreme stratosfera realității, iar acum se află în derivă, undeva în cosmosul ficțiunii. Iar ceea ce este poate și mai grav e că, încercările autorităţilor de a reduce aceste pensii exagerate bazate pe necontributivitate se vor lovi, ca şi până acum, de CCR.

Dar până la urmă, răul făcut în numele binelui, este o acrobație pe care specia umană o reușește de secole bune. Omenirea și-a inventat de fiecară dată alibiuri pentru grozăvii și avantaje bulversante iar minciuna, nu-i așa, e la fel de bună ca adevărul, câtă vreme lumea a obosit să le deosebească. 

De exemplu, în Bulgaria – spune un raport al Comisiei Europene – magistrații nu au pensii speciale, dar au profesorii și militarii. În Germania, au doar funcționarii publici, fermierii și minerii.  În Olanda, au  doar cei care fac munci fizice dure, iar în Suedia, nicio categorie profesională nu încasează pensii speciale. 

Judecătorii lituanieni, beneficiari de pensie specială, pot ieși la pensie doar la aceeași vârstă la care se pensionează și restul populației, adică la 65 de ani. Spre deosebire de ei, judecătorii români se pot pensiona chiar și înainte de a împlini 50 de ani. Nu în ultimul rând, în Lituania doar judecătorii au pensii speciale. În România, au și judecătorii și procurorii. 

Nu există niciun tratat internațional și nicio convenție la care România să fie parte, astfel încât să trebuiască să acorde pensii speciale vreunuia dintre sectoarele profesionale pentru care, astăzi, oferă acest privilegiu. Toți acești bani sunt plătiți, datorită voinței politice de la București. Și, într-o mai mică măsură, datorită voinței unor judecători ai Curții Constituționale din țara noastră. 

Obsesii, conflicte, rătăciri majore, mentalități în paragină, ideologii preconcepții și mimarea armoniei… sunt elementele care alcătuiesc în mare măsură societatea, capabile să te stârnească și să te perplexeze în aceeași secundă. ”Totul o să fie bine“ pare clișeul perfect prin care România se alimentează cu optimism, dar nu înțelege o iota din ce se petrece în jur. 

Toată admirația noastră se îndreaptă acum, către cei 900.000 de români care au o pensie de 800 de lei, pentru felul în care se descurcă pentru a scăpa de ofensiva și obscenitatea spectacolului în care trebuie să joace în viața reală. Și asta pentru că în România, pensiile se țin mai bine ca pensionarii. Nu se schimbă cu anii! 

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult