O nouă licitație pentru reabilitatea Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. După patru încercări eșuate, Consiliul Județean va lansa zilele acestea o nouă procedură pentru renovarea și dotarea clădirii istorice din Piața Ovidius. Închis în toamna anului trecut din cauza degradării avansate, muzeul și-a mutat o parte din colecții într-un nou sediu. Prea mic pentru a cuprinde însă toate exponatele. Tocmai de aceea, muzeografii speră ca a cincea licitație să se încheie cu succes, iar lucrările de consolidare să înceapă vara aceasta.
Birourile Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța au fost relocate provizoriu, în septembrie 2024, din cauza stării avansate de degradare a clădirii. Problemele au apărut încă din 2015, însă s-au agravat semnificativ după furtuna istorică din 2023, când rafalele de vânt au atins viteze de peste 120 km/h pe litoral.
„De a lungul anului trecut, 2024, ori de câte ori au fost episoade de vreme rea, ploi, precipitații, clădirea a fost afectata, în sensul ca a pătruns încet încet în acoperiș.”
Delia Cornea, director MINAC
„Sunt o serie de fisuri, de fracturi cauzate de infiltrația apei. Dacă lucrurile nu sunt remediate într-un timp foarte scurt, pot crea urmări, din păcate.”
Tiberiu Potârniche, muzeograf
Sute de mii de piese de muzeu, unele din secolul al X-lea î.Hr au rămas în clădirea emblematică din Piața Ovidiu. Construită în urmă cu peste 100 de ani, clădirea a găzduit de-a lungul timpului și sediul Primăriei Constanța.
„Pereți scorojiți, infiltrații, mucegai, care afectează nu numai obiectele persoanele de birou ale fiecăruia, dar mai ales piesele care fac parte din depozitul de Moderna-Contemporană. Au fost transferate piesele pentru a nu fi în pericol.”
Andreea Andrei, muzeograf
Porțile Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța au fost închise publicului anul trecut. Din cauza pericolului reprezentat de țiglele care cad de pe acoperiș, zona a fost securizată cu garduri pentru a proteja trecătorii. 4 licitații au fost organizate până acum pentru reabilitatea clădirii, fără succes. Urmează a cincea, ce va fi lansată până la finalul acestei săptămâni, potrivit unor surse din cadrul Consiliului.
„În anul 2016, Consiliul Județean Constanța achiziționat serviciile de documentație tehnica, faza DALI. S-a realizat documentație, am depus la finanțare proiectul și abia în anul 2018 am semnat contractul de finanțare.”
Elena Georgescu, director Direcția de Proiecte Consiliul Județean Constanța
Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța are o valoare de 13 milioane de euro. Banii provin din fonduri europene și de la bugetul Consiliului Județean Constanța. Din această sumă, 10 milioane de euro sunt alocate lucrărilor de reabilitare, iar 3 milioane de euro vor fi folosiți pentru dotări, audit, supervizare și decontarea documentațiilor tehnice.