duminică, 21 iulie, 2024
Home DOTTO News Mine marine distruse în largul mării

Mine marine distruse în largul mării

de Redacția Dotto

Doua mine marine decoperite în largul mării au fost detonate astazi de scafandrii de lupta. Aceștia au fost adusi cu elicopterul, au plonjat in adancuri, au plantat dinamita si apoi au detonat bombele subacvatice. Marina militara se antreneaza impreuna cu scafandrii americani in distrugerea minelor marine care ameninta litoralul romanesc

Scafandri grei care plonjeaza in apa la 45 de metri adancime, cerceteaza fundul marii metru cu metru, acolo unde vanatoarele de mine suspecteaza obiecte explozive periculoase. Scufundatori profesionist isi iau toate masurile de siguranta

„Eu astăzi o sa fiu securitate pentru ei. In caz ca se-ntampla ceva eu voi interveni sa-i ajut. Cu orice este nevoie in apa”

Nicolae Lazar – scafandru militar

La 3o kilometri in largul marii, scafandrii de lupta romani si americani intra in actiune. Ei sunt asa numitii „scafandri EOD”  specializati in montarea dinamitei pentru neutralizarea minelor navale. Daca ar veni cu barcile pe mare ar dura foarte multa, asa ca elicopterele intra in misiune si-i aduc la fata locului.

Scafandrii de lupta sar in apa cu mai multe kilograme de dinamita si capse detonante prin unde radio, iar transmisia este criptata de la distanta, astfel incat nicio alta transmisie sa nu interfereze cu detonarea minei.

„Procedura pleaca prima data de la cautare, identificare si dupa identificare, luam masura pentru neutralizarea ei si distrugerea ei”

Catalin Gherghinescu – seful scafandrilor de lupta

Scafandri militari se antreneaza pe minele istorice, care zac pe fundul marii din timpul conflagratiilor mondiale. La toate acestea se adauga ingrijorarile legate de minele rusesti au ucrainiene care plutesc pe Marea Neagra. Scafandrii deminori sunt nelipsiti pe navele de lupta.

”Mereu cand plecam pe mare avem la bord si o echipa EOD dupa cum ati vazut si astazi ptr detonarea minelor in deriva”

Cristian Mitu – cdt nava Grigore Antipa

„Dureaza zece saptamani – cursul de formare – dupa care urmeaza un alt numar de sapamani cursul de lupta, dar intre aceste doua cursuri trebuie sa ai o perioada de aproape un an”

Fanel Radulescu – cdtul Centrului de Scafandri

Dintre toti aliatii NATO care au iesire la Marea Neagra doar turcii si romanii folosesc echipe ultra-rapide de interventie aduse cu elicopterele deasupra minelor marine. Bulgarii, chiar si scafandrii americani care au asistat astazi la antrenamente, explodeaza minele cu cabluri si fitile lungi de zeci de metri.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult