Ministrul Sănătății

“Trebuie să redăm spitalul pacienților”. Este declarația de astăzi a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la Constanța pentru o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase, închis de mai bine de 100 de zile din cauza incendiului care a cuprins secția ATI.

De partea cealaltă, Primăria Constanța a anunțat tot astăzi că imobilul în care funcționează spitalul nu mai prezintă siguranță, dar și că pentru renovarea lui s-au strâns donații de aproximativ 3 milioane de lei.

Ministrul Sănătății a ajuns la Constanța în jurul prânzului și prima oprire a făcut-o la Prefectură, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale și județene: președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, primarul Vergil Chițac și prefectul Constanței, Silviu Coșa.

După aproximativ o oră de discuții, Alexandru Rafila a vrut să plece spre Spitalul de Boli Infecțioase Constanța însă a zăbovit un pic, pentru a uitat unde și-a parcat mașina.

Chiar dacă în urma evaluărilor, s-a ajuns la concluzia că unitatea nu își poate desfășura activitatea în condiții de siguranță, Rafila a precizat că trebuie găsită o soluție tranzitorie pentru ca medicii să se intoarcă în spital. Au trecut deja trei luni de când spitalului i-au fost ridicate autorizațiile de la ANMCS, DSP și celelalte instituții ale statului, care au decis că după incendiul unitatea medicală nu mai poate funcționa în siguranță.

Într-un comunicat de presă, primarul Constanței, Vergil Chițac a declarat că din luna octombrie și până astăzi în unitatea medicală au fost investite peste 2 milioane de lei, iar alte aproximativ 400 de mii de lei au fost colectate din donații. Vergil Chițac a preconizat că spitalul va funcționa din nou, dar doar la jumătate din capacitate până la începutul primăverii.

Până în prezent clădirea spitalului a fost zugravită în totalitate și s-au făcut lucrări de ignifugarea. Au fost schimbate 40 de uși cu unele rezistente la foc și cu sistem de deschidere antipanică, s-au făcut reparații la toată instalația sanitară și a fost montată instalația de detecție la incendiu. Instalația de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP și au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. Primăria primite că până la finalul săptămânii vor fi montate și extractoarele de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen și vor porni atunci când concentrația de oxigen va fi mai mare de 23%. În plan este și o instalație de aport de aer proaspat pentru holuri și saloane, care va compensa presiunea negativă din saloane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Întâlnire la nivel înalt. Consilierul de securitate al președintelui Barack Obama, întrevedere cu președintele CJ Constanța, Mihai Lupu

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a întâlnit, la București, cu co…