Misiune de distrugere a minelor în Marea Neagră, sub comanda NATO

Aliații NATO au sosit în Marea Neagra să ajute Romania că să curețe minele marine rusești care plutesc în deriva și amenință navele din apele teritoriale romanești. La Constanța au ajuns nave și echipaje specializate în distrugerea minelor de răbzoi din Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina și din Turcia. NATO anunță că, împreună cu aliații săi, intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și nave specializate în căutarea și distrugerea minelor.

Câteva zeci de mine marine au fost descoperite până acum în Marea Neagra, din care 5 în apele teritoriale ale României. Toate au fost neutralizate însă în continuare, alte câteva sute de mine desprinse din barajele instalate la porturile ucrainene plutesc în derivă în apele mării.

„Este destul de complicat pentru că Federația Rusa folosește explozivi și mine de model vechi, care au fost fabricate în anii ‘6o-‘7o. E foarte greu de prezis încotro vor pluti”, a spus Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navele din Ucraina.

Marea Neagră este o importantă arteră comercială pentru mărfuri, care face legătura între Europa și Asia. Pentru a proteja traficul maritim, Forțele Navale Române desfășoară misiuni 24 de ore pe zi cu cinci nave de lupta și 2 elicoptere navale.

„Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române în ultima perioada au fost axate pe principalele tipuri de amenințări din regiune : respectiv pericolul de mine din Marea Neagră și pe activități de supraveghere și cercetare desfășurate în apropierea granițelor fluviale ale României”, a spus Adrian Dinca, șef de stat major SeaBreeze.

Acum însă, aliații NATO vin să dea o mână de ajutor. Zilele acestea începe un exercițiu de căutare și distrugere a minelor marine, la ințiativa Statelor Unite. Se numește SeaBreeze, reunește cei mai buni scafandri de război specializați în lupta cu minele marine. În plus, americanii au trimis și o aeronava specializata în răbzoiul antisubmarin și detecția amenințărilor sub apă.

„În prezent ne concentrăm pe îndepărtarea minelor aflate în derivă și cum să ne ajutam partenerii din Marea Neagră în privință acestor mine. Privind spre viitor, trebuie să îndepărtăm pentru totdeauna amenințarea minelor, când războiul din Ucraina se va termina”, a explicat Jeff Townsend, căpitan US Navy

Pericolul minelor din Marea Neagră nu a trecut deși se împlinesc 18 luni de război în Ucraina. În plin sezon estival cu mii de turiști pe coasta Mării Negre o mină sovietică a fost neutralizată de bulgari, o alta de români, iar un dispozitiv exploziv a produs o deflagrație în digul de la Costinești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Noaptea Cercetătorilor Europeni la UMC Constanța 

Universitatea Maritimă din Constanța participă la sărbătorirea Nopții Cercetătorilor Europ…