Operațiune de salvare fără precedent, pe litoral. Sute de tone de scoici dintr-o specie aparte vor fi mutate pentru a nu se sufoca.
Acest risc există din cauza lucrărilor de înnisipare care au loc la Eforie Sud. Nisipul adus din larg și depus la mal le-ar îngropa de vii, iar marea ar pierde viețuitoare valoroase.
Această scoică, DONAX, are numai 2 centimetri și trăiește pe fundul mării, la adâncimi foarte mici. Se hrănește cu planton și cu ființe microscopice. Aria ei de răspândire era vastă pe toate plajele din România, însă construirea digurilor și a porturilor le-au distrus habitatul.
50 de hectare noi de plajă vor apărea la Eforie după înnisipare, în cadrul unui proiect de protecție și reducere a eroziunii costiere, care are loc pe litoral. 4 milioane de metric cubi de nisip vor fi aduși de pe fundul mării. Acesta va fi așezat în apele puțin adânci de lângă coastă, exact acolo unde trăiesc scoicile DONAX.
Salvarea scoicilor este impusă României de Comisia Europeană, iar biologii constănțeni au deja un plan pentru relocarea urgentă a scoicilor.
Lucrările de înnisipare au început în zona Portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. După finalizare procesului, plaja va avea aproximativ 120 de m până la linia apei, comparativ cu maximum 70 de metri, în prezent. După ce plaja va fi nivelată, iar țărmul nu se va mai modifica, scoicile luate din mare, vor fi aduse la loc în mediu marin. Un proces costisitor, dar necesar, spun specialiștii.
Până atunci scoicile DONAX vor avea o nouă casă.