NATO și-a întârit prezenta pe flancul estic cu mai multe avioane de vânătoare, care se ridică zilnic de la sol. Sunt aeronave Eurofighter Typhoon, pilotate de germani și italieni, care supraveghează granița de est a Romaniei și și miscările oricărui aparat de zbor care se-apropie de țara noastră.

Cele 14 avioane germane și italiene Eufighter Typhoon dislocate la Kogălniceanu sunt capabile să intre în luptă doar câteva secunde. Ele ating de două ori viteza sunetului la 11 kilometri înălțime în atmosferă și au o varietate de arme la bord. Typhoon echipat cu rachete poate distruge ținte aeriene, terestre și navale. Când se dă alarma de luptă, aeronavele decolează cu o viteză impresionantă și sunt capabile să urce 18 kilometri pe verticală, într-un singur minut.

Piloții germani și italieni dislocați la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu fac zilnic patrule de Politie Aeriană. Asta înseamna paza frontierelor pe cer, astfel încât niciun inamic să nu pătrundă în spațiul aerian românesc.

NATO și-a consolidat prezenţa militara în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Romania, Polonia şi ţările baltice. Germania si-a trimis avioanele Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Mării Negre. Acestea vor staționa aici pe termen nedeterminat. O structură multinaţională NATO urmeaza să fie staţionată în România, iar Alianţa a preluat și controlul asupra sistemului antirachetă. Acesta include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Și Statele Unite au trimis recent două avioane de vânătoare F-35 în România. Acestea participă la exerciții alături de avioanele F16, pilotate de militarii români.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…