Home Breaking news Mitropolia Tomisului s-ar putea reînființa   
Breaking news - vineri 26 februarie 2021

Mitropolia Tomisului s-ar putea reînființa   

Mitropolia Tomisului, cea mai veche de pe teritoriul țării, ar putea să se reînființeze. Decizia a fost discutată la întrunirea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de ieri. 

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ierarhia BOR, dictată de vechimea așezământului sfânt.   

Inalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, spune că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală, întrucât la Tomis a existat Mitropolie încă din secolul al V- lea după Hristos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană.

Arhiepiscopul a avut de altfel inițiativa reînființării Mitropoliei Tomisului încă din 2002, când a existat și un un comitet de iniţiativă pentru concretizarea acestei idei. Argumentele, spune el, sunt izvoarele recuperate din arhive, biblioteci și chiar de la Vatican, care dovedesc faptul că pe aceste meleaguri a existat o mitropolie, cu 14 arhiepiscopii în subordine.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă nu doar în ierarhia BOR, dictată de vechimea așezământului sfânt, ci și pentru comunitatea locală, demersul fiind susținut încă de la început de unul dintre parlamentarii constănțeni.

Pentru reînființarea Mitropoliei, Înalt Preasfinția Sa a depus săptămâna trecută o adresă la Patriarhie, însă aprobarea poate fi de durată, întrucât Sfântul Sinod se reunește doar de două ori pe an.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verifică și

Primarul Constanței, la plantat copaci

Primarul Vergil Chițac, la plantat copaci în Parcul Tăbăcăriei și pe taluzul de la Modern.…