Monoxila veche de 4000 de ani va putea fi văzută către de public

Monoxila descoperită pe Dunăre, lângă Ostrov, în urmă cu 7 ani, va putea fi văzută de public. Artefactul va fi dus la muzeul Militar Constanța, deoarece locul unde se afla monoxila va fi reabilitat.

În România mai există o astfel de barcă, găsită în anii ’70 în albia Crișului Alb, însă are doar 700 de ani vechime.Monoxila este o barcă veche de aproximativ patru mii de ani, cioplită cu precizie dintr-un singur trunchi de copac. Obiectul folosit pentru pescuit, transport și chiar pentru război a fost descoperit întâmplător de pescarii din localitatea Ostrov.

În România mai există o astfel de barcă, găsită în anii ’70 în albia Crișului Alb, însă are doar 700 de ani vechime. Această artă a scobirii trunchiurilor de copac pentru crearea unui mijloc de transport pe ape s-a pierdut în timp, devenind mult mai accesibile bărcile din fibră de sticlă. Totuși spre a ști de unde am pornit și către ce ne îndreptăm, este necesar nu uităm de existența acestor elemente istorice cu care omul a cucerit și mediul acvatic de-a lungul timpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hagi: ”Un meci dificil, dar putem spera la cele trei puncte..”

Marele derby FCSB – Farul Constanța se joacă duminică pe Arena Națională. Cele două formaț…