vineri, 14 iunie, 2024
Home DOTTO News Mormântul pictat Hypogeu va fi deschis publicului

Mormântul pictat Hypogeu va fi deschis publicului

de Redacția Dotto

Un nou punct turistic, cu caracter istoric ar putea atrage și mai mulți turiști la Constanța. Este vorba despre Mormântul pictat Hypogeu din zona centrală a orașului. Acesta a fost restaurat și ar putea fi deschis publicului în toamna acestui an. Autoritățile fac demersuri pentru a înscrie monumentul și în patrimoniul UNESCO.

Au fost finalizate lucrările de restaurare a Mormântului pictat Hypogeu. Acestea au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar, cât și introducerea unei structuri de protecție cu rol multiplu:  protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale din interior și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului.

Proiectul a fost realizat integral cu bani europeni din cadrul Programului Operațional Regional în valoare de un milion și jumătate de euro. Lucrările au început la finalul anului 2022 și au durat aproximativ un an și opt luni.

Mormântul pictat de tip hypogeu a fost descoperit în anul 1988, de către cercetătorul științific Constantin Chera și doctorul în istorie Virgil Lupu care au găsit cripta antică în zona în care, pe vremuri, era cimitirul Tomisului. Specialiștii presupun faptul că mormântul aparținea unei importante familii tomitane, care trăia la începutul secolului al IV-lea, la Tomis.

În interiorul mormântului pictat se găsesc diverse scene cu animale care simbolizează unele dintre credințele vremii, dar și un festin funerar, o masă funerară, în jurul căreia sunt adunate 7 personaje. Desenele din mormântul pictat, cu motive animale precum păsările, motive florale și arbori, pot fi interpretate ca o evocare a paradisului. Aceeași simbolistică legată de învierea și imortalitatea omului este redată și în imaginile cu cei patru porumbei care beau apă dintr-o cupă.

Propriu zis Mormântul pictat Hypogeu nu poate fi vizitat în interior și asta datorită fragilității lui, dar și a condițiilor în care acesta trebuie conservat în continuare. Temperatura ideală din camera mormântului trebuie să fie de doar 17 grade, iar gradul de umiditate de 100%.

Mormântul pictat Hypogeu va fi introdus în circuitul turistic, însă abia după ce vor fi realizate formalitățile necesare pentru acest lucru. Cel mai probabil obiectivul turistic va putea fi vizitat de către turiști abia în toamnă. De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean, alături de cei ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vor să propună ca monumentul de la Tomis să intre pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult