Șase morminte creștine din secolele III – VI au fost descoperite în centrul Constanței, lângă cunoscutul cavou pictat Hipogeu. Arheologii le-au scos la suprafață în timpul lucrărilor de descărcare arheologică, pe care le-au început în zonă pentru salvarea și punerea în valoare a cavoului Hipogeu, care datează din secolul al IV-lea și a fost descoperit la finalul anilor 80.
Mormintele care datează din secolele III – VI și sunt mai mult creștine au fost descoperite la sfârșitul lunii aprilie, de către arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceștia lucrau la descărcarea arheologică a terenului de lângă Mormântul pictat Hipogeu, care datează din secolul al IV-lea și pe care administrația județului Constanța dorește să îl salveze și să îl pună în valoare.
Mormântul Hipogeu va fi conservat, restaurat și protejat cu ajutorul fondurilor europene accesate de Consiliului Județean Constanța, prin Programul Operațional Regional. Banii vor ajuta la reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, i se va reface arhitectura, iar constuctorii vor ridica în jurul lui o structură de protecție care să îl ferească de intemperii și să îi asigure climatul necesar conservării.
Potrivit specialiștilor descoperirea celor șase complexe funerare nu va pune în pericol implementarea proiectului cu fonduri europene pentru salvarea Mormântului pictat de la Tomis.
Mormintele descoperite recent vor fi înregistrate, marcate și fotografiate, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va prelua obiectele găsite în interiorul lor. După finalizarea acestei proceduri va continua și descărcarea arheologică pentru conservarea cavoului Hipogeu.