Carol

Marea Moschee Carol din Piața Ovidiu are nevoie de reparații. Lăcașul de cult musulman este vizibil degradat, atât la fundație cât și în interior. Crăpăturile sunt atât de mari încât mâna poate pătrunde cu ușurință, iar gradul de umiditate este foarte ridicat, motiv pentru care pereții sunt plini de igrasie.

Muftiatul a primit promisiuni de la autorități că vor găsi bani pentru reparații însă nimeni nu a avansat o dată certă.


Ridicată în centrul vechi al orașului de la malul mării, moscheea ridicată de Carol I, realizată din piatră, cărămidă și beton armat, este un real pericol pentru vizitatori, structura edificiului fiind pusă sub semnul întrebării. În subsolul clădirii sunt crăpături de jos și până sus, tencuiala se desprinde, iar pereții sunt plini de igrasie. Turiștii care vizitează moscheea sunt impresionați de construcția în stil egipteano-bizantin, dar observă cu ușurință și nevoia de reabilitare a acesteia.


Reprezentanții moscheei au întreprins demersuri pentru soluționarea problemelor edificiului. Astfel, s-au ales cu promisiuni din partea autorităților locale că moscheea va fi în curând reabilitată din fonduri europene, iar în momentul începerii lucrărilor aceasta va fi închisă pentru vizitatori


Moscheea s-a ridicat pe locul fostei Geamii Mahmudia din anul 1822. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte, până la locaşul muezinului, de unde în trecut se anunţa ora de rugăciune. Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară, dar care acum este estompată şi are nevoie de restaurare şi ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Final de an universitar, la UMC

Final de an universitar la UMC Constanța. Sute de absolvenți și-au luat rămas bun de la pr…