Vine savoare de scorțișoară și de nucă din bucătăriile gospodinelor și din patiseriile din Dobrogea, în ajunul sărbătorii creștine a Sfinților 40 de Mucenici. Tradiția spune că în ziua de 9 martie se face curățenie în gospodării, iar la țară, gunoaiele sunt incinerate cu foc adus din casă.
Am fost și noi în bucătăria unei gospodine și am aflat secretele unui profesionist pentru niște mucenici delicioși făcuți după rețeta autentică.
Mucenicii, în forma simbolică a infinitului, prind contur din mâinile Danei, un cofetar care s-a specializat în Italia, vreme de 15 ani. Acolo a învățat că orice rețetă trebuie respectată, dar și îmbogățită cu geniul personal al cofetarului.
Mucenicii sunt aproape gata, rumeniți și răsfățați cu nucă și sirop dulce. În Dobrogea, tradiția spune că mucenicii, în forma cifrei opt, trebuie fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Apa simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Dar, ne bucurăm și de gustul mucenicilor din aluat, frământați cu dragoste și copți cu grijă.
În credința populară a românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, și încep zilele moșilor, care sunt mai blânde și calde.
De 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte și rostirea descântecelor care să aducă vremea caldă. În anumite părți din țară încă se mai păstrează tradiția săritului peste foc. Oamenii vad acest foc ca pe un simbol al soarelui, care arde anotimpul vechi geros și face loc primăverii, aducătoare de viață și speranță.