Este cod galben de căldură extremă la malul mării, încă canicula nu oprește munca nici în brutării, nici pe șantiere, unde temperaturile resimțite de lucrători depășesc cu mult 40 de grade Celsius.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate, angajatorii sunt obligați să ia unele măsuri pentru a-și proteja angajații. Printre acestea se numără pauzele mai dese și asigurarea unor cantități suficiente de apă pentru lucrători.
Soare extrem la Constanța, însă munca nu se oprește nici chiar atunci când temperaturile depășesc 40 de grade Celsius. În patiserii, cuptoarele continuă să ardă și pe caniculă, mai ales că turiștii fac zilnic cozi în căutare de produse proaspete. Însă atunci când la locul de muncă mercurul din termometre urcă excesiv, problema se transformă dintr-una deconfort sau de productivitate, într-una de sănătate și siguranță. Iar angajatorii au obligația să evalueze riscurile și să ia măsuri.
Inspectorii ITM subliniază că angajatorii au obligația să asigurare ventilația la locul de muncă, să reducă intensitatea și ritmului activităților fizice și să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. De asemenea, angajatorii sunt obligați să asigure fiecărui angajat cel puțin doi litri de apă zilnic și posibilitatea de a face dușuri.
În cazul în care temperaturile ridicate se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura măsurile minimale obligatorii, aceștia au obligația prin lege să reducă ziua de lucru.