Litoralul Mării Negre este martorul unui record negru. Peste 60 de delfini morți au eșuat pe mal, de la începutul anului, 40 numai în această lună. Specialiștii spun că și războiul din Ucraina ar putea fi una dintre cauze.
Ultrasunetele navelor militare, tot mai active în apele mării, dezorientează mamiferele și le atrag într-o cursă a morții. Și pe litoralul bulgăresc și pe cel turcesc, numărul delfinilor eșuați este la fel de îngrijorător.
Mereu savurăm imaginile cu delfinii care înoată liberi și sănătoși în mare! Din păcate, realitatea de la începutul acestui an ne-a pus față în față cu un număr record de mamifere eșuate. Dacă în primele două luni, doar câțiva muriseră sufocați în plasele pescarilor, odată cu prezența crescută a navelor de război în Marea Neagră, a crescut și numărul delfinilor morți.
Biologii cred că poluarea fonică din nordul Mării Negre, cauzată de cele aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare intense, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile românești, bulgare si turcești, unde delfinii eșuează pe plaje sau sunt prinși în plasele de pescuit, într-un număr neobișnuit de mare. Traumatismul acustic este una dintre explicatiile biologilor marini.
În timp ce trauma acustică poate explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica rata mai mare de capturi accidentale în plasele pescarilor.
Și Turcia, și Bulgaria înregistrează tot mai mulți delfini morți pe care valurile îi aduc la mal. De la începutul războiului, peste 80 de mamifere au fost găsite moarte în vestul țării, pe malurile Mării Negre.