O descoperire neașteptată a oprit lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud. Este vorba despre o epavă care se află pe fundul mării. Pentru ca înnisiparea plajei să poată continua este nevoie acum de un aviz de la Ministerul Culturii.

Complicat lucru însă, dat fiind că nu avem scafandrii arheologi atestați. Fragmentele de lemn care provin de la un vas istoric au fost dezvelite de nava care absoarbe nisip pe fundul mării și-l trimite pe plajele din Eforie Sud, unde se derulează lucrări pentru combaterea eroziunii costiere.

În momentul în care echipa tehnică a ajuns cu aspiratorul de nisip lângă vestigiile subacvatice, lucrările s-au oprit.

Corabia este binecunoscută printre arheologii amatori de la Constanța. Aceștia fac scufundări cu turiștii în această zonă de mai mulți ani.

În jurul epavei, statul a instituit acum o zonă de protecție. Nicio navă tehnică nu mai are voie să intre în perimetrul arheologic, așa că înnisiparea s-a oprit.

Ministerul Culturii este singurul care poate debloca situația. Pentru asta este nevoie de un aviz, dar și de un arheolog scafandru acreditat care să inspecteze corabia antică.

Pe cât de simplu, pe atât de complicat. În România nu avem un scafandru arheolog acreditat. Pentru ca expertiza lui să fie luată în calcul acesta trebuie să îndeplinească simultan două condiții: să fie și arheolog profesionist, dar și scafandru tehnic recunoscut de centrul profesional al Marinei Militare.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…