O nouă plajă pe litoral

Pe litoralul românesc apare o nouă plajă. Mii de tone de nisip vor fi aduse din largul mării la Eforie, unde de anul viitor plaja va fi cu șase kilometri mai mare. Conducta care va extrage și transporta nisipul a fost deja montată între Eforie Nord și Eforie Sud, iar lucrările sunt pe cale să înceapă.

La fel ca la Mamaia pentru lărgirea plajelor de la Eforie va fi nevoie de tone de nisip din larg. Acestea vor fi transportate cu ajutorul unei conducte lungi de peste un kilometru, care a ajuns recent de la Mamaia la Eforie, pe mare. Pentru transport a fost nevoie ca această să fie umplută cu aer sub presiune împinsă în apă și apoi transportată cu ajutorul mai multor remorchere. Odată ajunsă la Eforie, conducta a fost scufundată pe poziția de lucru.

Conducta va fi conectată cu o dragă auto-refulantă, care va fi amplasată la 12 kilometri depărtare de țărm, în larg, de unde va extrage 4 milioane de metri cubi de nisip. Înnisiparea propriu zisă va începe la finalul acestui sezon estival. Și noile diguri, care vor proteja plajele şi falezele au prins formă.

Valoarea proiectului se ridică la peste 122 de milioane de euro și ar urma să fie gata în anul 2023. La finalul lucărilor, litoralul va mai câștiga 33 de hectare de plajă nouă. Acțiunea de înnisipare de la Eforie face parte dintr-un amplu proiect de lărgire a plajelor finanțat cu 800 de milioane euro din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…