sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Home DOTTO News O pasăre din Siberia pe Grindul Chituc

O pasăre din Siberia pe Grindul Chituc

de Redacția Dotto

Un vizitator surpriză a apărut în Delta Dunării! Pitulicea măslinie, care trăiește în sălbăticia Siberiei, a fost văzută pentru prima dată pe Grindul Chituc, în inima Deltei. Micuța zburătoare a fost capturată cu grijă de ornitologii de la o asociație de protecție a naturii, care i-au pus un inel de identificare, iar apoi au eliberat-o.

O pasare de mici dimensiuni, care traieste numai in Siberia, a fost observata pentru prima oara pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre Pitulicea măslinie, care a fost vazuta de reprezentantii unei asociatii pentru protectia naturii pe Grindul Chituc din Delta Dunarii. Pasarea a fost marcata cu inel de identificare si apoi a fost eliberata.

Grupul de ornitologi care a facut descoperirea, a stat cateva saptamani in Delta Dunarii si a monitorizat migratia de toamna a pasarilor calatoare. Pasarile mici, care au fost capurate in scop de studiu stiintific, au fost inregistrate, fotografiate si notate cu detalii. Ultima zi petrecuta in Delta Dunarii le-a adus o surpriza de proportii (grupului de ornitologi): o captura unica in tara noastra.

„O specie extrem de rara, practic prima data vazuta in Romania, este vorba de pitulicea maslinie, specie care cuibareste in Siberia si de obicei ierneaza in sud-estul Asiei. Acest exemplar a ajuns la noi accidental”

Attila Marton – ornitolog

Pitulicea măslinie este o pasăre mică de 11-12 cm și are o greutate de pana în 14 grame. Este insectivoră, migratoare si  cuibărește în centrul și estul Siberiei. Iernează în nord-estul unor tari din Orientul Indepartat și-n sudul Japoniei. În România este primul exemplar care a fost vreodata observat. Pitulicea a fost marcata cu inel de identificare si apoi a fost eliberata. Ornitologii spun ca vremea caldă derutează păsările migratoare, care ajung in locuri unde n-au mai fost vreodata.

„Cum sfarsitul verii si inceptul toamnei  este una foarte calda, evident ca isi pune amprenta si pe  migratia pasarilor . Astfel, putem observa ca unele specii care in perioada asta, in mod obisnuit ar trebui sa fie foarte comune in pasaj, acuma practic lipsesc sau sunt reprezentati in numar foarte mic.”

Szilárd Daróczi – biolog

Cu o lună înainte de iarna calendaristică, padurile, lacurile si mai ales Delta Dunarii  sunt pline de pasari migratoare care în alţi ani erau deja în ţările calde. Specialiştii spun că verile lungi şi mâncarea din belşug le ţin aici. Schimbările bruşte de temperatură le pot fi însă fatale. Biologii spun că a fost un an foarte bun pentru identificarea și inelarea păsărilor migratoare. Practic și au depășit recordul de pasari observate si inelate și spun ca vor depăși 21 de mii de exemplare.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult