O delicatesă din Italia ar putea ajunge în curând și în restaurantele de pe litoralul românesc. Cercetători români și italieni testează adaptarea în Marea Neagră a unei specii de scoică apreciată în gastronomia din peninsulă. Dacă se va adapta, ar putea aduce profit investitorilor și bucurie celor care vor degusta preparate care folosesc acest tip de moluscă.
La Constanța, acvacultura mai face un pas curajos spre inovație. Un proiect pilot româno-italian aduce în Marea Neagră o scoică cu renume internațional: Vongola Verace, considerată o delicatesă în restaurantele din Italia. Proiectul se desfășoară direct în mediul natural – pe fundul nisipos al Mării Negre, acolo unde specialiștii evaluează dacă această specie cu dimensiuni generoase poate supraviețui și se va dezvolta. În condiții favorabile, Vongola Verace ar putea atinge dimensiunile comerciale în maxium 18 luni, fără a fi nevoie de tehnologii costisitoare.
Cercetătorii de la noi sunt optimiști și spun că apele Mării Negre, bogate în fitoplancton vor crea condițiile ideale pentru dezvoltarea acestei specii și, implicit, pentru o afacere sustenabilă. Vongola Verace, pe care cercetătorii încearcă să o adapteze condițiilor din Marea Neagră, are toate atuurile să devină preferata bucătarilor de pe litoral: este mai mare, mai cărnoasă, are un gust rafinat și o textură fină, fiind preferată pentru rețete precum spaghetti alle vongole.
Și investitorii din Italia cred în potențialul litoralului românesc. Patronii de terase și restaurante de la noi sunt tot mai interesați de produse marine locale, iar supermarketurile caută alternative de calitate.
Dacă adaptarea reușește, Vongola Verace ar putea deveni un brand marin românesc – savurat cu plăcere și valorificat cu profit.