vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate O tradiție grecească: Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare

O tradiție grecească: Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare

de Andreea Bălan

Tradițiile și obiceiurile trebuie păstrate într-o familie. Și cum Uniunea Elenă din România consideră că face parte din familia poporului român, în fiecare an, în fiecare localitate unde există o comunitate grecească, trebuie să cinstim și sărbătorim împreună prin tăierea pitei/prăjiturii Sfântului Vasile în așa fel încât binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra familiei în care se sărbătorește iar bănuțul norocos își va găsi calea către cei fericiți.

În Constanța, sărbătoarea va fi omagiată că de obicei la biserica greacă Metamorphosis duminică 29 ianuarie 2023 la ora 12,00 unde Comunitatea Elenă Elpis a pregătit placinta/prăjitura ce va fi împărțită tuturor membrilor comunității, celor ce sunt alături de comunitate și nu în ultimul rând marii familii a constănțenilor.

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.

Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

Sursă: Comunitatea Elenă Elpis Constanța

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult