Obiceiuri în Joia Mare

Suntem în Joia Mare sau Joia Patimilor. O zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși, care amintește de momentul în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. Este și ziua în care gospodinele din Dobrogea vopsesc ouă, pe care le vor duce la biserică în Noaptea Învierii pentru a fi sfințite de preot.

Doamna Cristinei vopsește în fiecare an ouă de Paște în Joia Mare. Este o tradiție pe care o păstrează de an de zile. Cu acestea va merge Sâmbătă noapte la biserică într-un coș, unde va mai așeza pască și cozonac.

Ouăle roșii simbolizează sângele lui Iisus Hristos, care a fost răstignit pe Cruce și o jertfă pentru iertarea păcatelor.

În Duminica Paștelui credincioșii ciocnesc ouăle vopsite rostesc ″Hristos a Înviat!″, Adevărat a Înviat. Oul a cărui coajă s-a crăpat este oferit celui care l-a spart. În diverse zone din țară, tot în prima zi de Paște, un ou roșu se așează într-un bol cu apă alături de un bănuț. Se spune că cine va bea din apa aceea va avea noroc pe toate planurile tot anul.

Ciocnitul ouălor vopsite este permis din numai după din Noaptea de Înviere și până la Înălțare, când se vopsesc din nou ouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…