Oile – minune cresc la Constanța. Dau cu 15 la sută mai mult lapte decât cele obișnuite, cel puțin un miel în plus, iar carnea poate lua oricând locul celei celebrei Angus, în restaurantele de lux. Rasa oilor minune se numește Palas și a fost creată de cercetătorii Institutului pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din Constanța, care au omologat mai multe rase de super oi, care concurează cu succes cu suratele lor din Franța.
Oile crescute pentru producția mixtă de lapte, carne și lână nu mai sunt de actualitate. O spun cercetătorii de la Institutul pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas din Constanța, care au reușit să omologheze două rase noi, specializate una pe lapte și cealaltă pe carne. Palas de lapte și Palas de carne își au originea pe linie maternă în deja celebra rasă creată tot la Constanța, Merinos de Palas, iar pe linie paternă s-a apelat la celebra Ille de France.
Palas de carne a fost atent studiată pentru a putea concura cu celebra rasă de vită Angus. Carnea este la fel de fragedă și fără miros pregnant…de oaie. Cât despre Palas de lapte, aceasta dă cu cel puțin 15 la sută mai mult lapte decât o oaie obișnuită. Iar cele două rase mai au ceva în plus. Se adaptează foarte bine și zonelor de câmpie și celor montane și submontane. Cercetătorii spun că au în plan încrucișarea și altor rase cu care să facă performanță, însă misiunea lor este îngreunată de lipsa fondurilor. De-a lungul anilor Institutul a supraviețuit exclusiv datorită angajaților, care au pus pasiunea lor pentru cercetare mai presus de lipsurile financiare.
Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor sau oieria Palas este primul centru de cercetare din ţară, activitatea sa fiind împărțită în patru domenii: genetică şi ameliorare, reproducţie, nutriţie şi tehnologii de creştere şi exploatare a ovinelor şi caprinelor. În total au fost omologate aici patru rase autohtone de ovine, din cele 12 câte sunt la noi în țară.