Operaţiune de forţă a US Navy în Golful Persic
HomeExternePolitică externăOperaţiune de forţă a US Navy în Golful Persic
Politică externă - 4 săptămâni în urmă

Operaţiune de forţă a US Navy în Golful Persic

US Navy anunță intrarea în Golful Persic a submarinului nuclear Georgia, însoțit de două crucișătoare purtătoare de rachete. Anunțul neobișnuit (Marina anunță rar poziția submarinelor sale), în condițiile creșterii tensiunilor cu Iranul.

Anunțul a venit imediat după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat milițiile pro-iraniene de atacul cu rachete asupra Ambasadei SUA din Bagdad, duminică. Potrivit CNN, oficialii americani iau în calcul posibilitatea ca Iranul să provoace SUA, la un an de la uciderea generalului Qasem Soleimani, pe 3 ianuarie 2020, în condițiile unei tranziții complicate la Casa Albă. După un răspuns imediat care nu a provocat foarte multe daune, Iranul a promis atunci că va răzbuna moartea generalului Soleimani, dar nu a mai făcut acest lucru din cauza izbucnirii pandemiei.

Duminică, opt rachete au fost lansate asupra zonei rezidențiale din apropierea ambasadei SUA de la Bagdad, dar nu au provocat daune majore, o parte dintre ele fiind interceptate. Iranul a respins acuzațiile lui Pompeo, arătând că și propria ambasadă este situată în aceeași zonă.

În urmă cu o lună, presa americană a raportat că Donald Trump și-a întrebat consilierii militari dacă are opțiunea de a ataca Iranul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

CIA: demisie la vârf

CIA a anunţat, pe contul de Twitter, demisia directoarei, care a transmis că „a fost…